Americká pečeně z vepřové kýty i pro slavnostní tabuli
Suroviny
na porce
- mořské hrubé soli 3 lžíce
- semínek fenyklu 2 lžíce
- posekané bazalky 2 lžíce
- posekaného tymiánu 2 lžíce
- posekaného česneku 2 lžíce
- na hrubo pomletého černého pepře 2 lžíce
- posekané šalvěje 1 lžíce
- posekaného rozmarýnu 1 lžíce
- pomletých semínek koriandru 2 lžičky
- Jedna asi 7,5kg vepřová kýta s holení kostí (ale bez kyčelní a hlavní kosti, tak se bude pečínka lépe krájet) a kůží. Nějaký tuk odříznutý
Postup
1 V malém robotu s noži, nebo mixéru rozmixovat sůl, pepř, bilinky a česnek na pastu. Rozetřít 0,333333333333333 do kapsy, kde byla kyčelní a hlavní kost.
2 Svázat kýtu pomocí kuchyňského bavlněného motouzku asi na pěti místech tak, aby si udržela pěkný tvar. Nakrojit ostrým nožíkem do vrchní strany kýty přes kůži a tuk asi 3 tucty zářezů. Vetřít do otvorů a povrchu kýty zbytek pasty. Nechat zchladnout v chladničce do druhého dne. Vyjmout kýtu z chladničky, asi 2 hodiny před pečením.
3 Předehřát troubu na 230°C. Vložit kýtu na velký pekáč a ten do spodní 0,333333333333333 trouby. Péct po 20min. Otočit pekáč v troubě a snížit teplotu na 165°C a při té péct kýtu po 3.5hodin. Otočit pekáč uprostřed té doby. Po 3.5 hodině znovu otočit pekáč a péct kýtu dalších 15min. Jestli kůže není křupavá tak znovu zvýšit teplotu v troubě na 200°C po posledních 15min.
4 Vyjmout kýtu z trouby a lehce ji přikrýt alobalem. Nechat ji stát po 30-45min. Odebrat tuk ze šťávy. Nakrájet kýtu na tlusté plátky a podávat ji se šťávou v omáčníku.
5 TIP: Maso můžeme ozdobit pečenými jablky, orestovanou kořenovou zeleninou atd.
6 Bruce Aidells
7 Původní kuchyní tohoto receptu je Spojené státy americké
Mohlo by Vás zajímat
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
· 01:15 ·
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
· 01:15
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájen...
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
Komentáře