Bratislavské pajgle

Bratislavské pajgle
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • hladkej múky 500 g
  • práškového cukru 50 g
  • trošku soli
  • masla 250 g
  • žltky 4
  • 4 lyžice smotany podľa potreby aj viac 3
  • kvások z 1
  • 4 lyžíc vlažného mlieka a 1 kocky cukru. 3

Postup

1 Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žítky, soľ a vypracujeme polotuhé cesto. Aby bolo vláčne, pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade, potom ho rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko rozvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom potrieme žítkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru a upečieme v mierne vyhriatej rúre. Ešte teplé pajgle zabalíme - každú osobitne - do alobalu, vydržia na chladnom mieste aj mesiac.
2 Orechová a maková plnka:
3 Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho 400 g mletých orechov alebo mletého maku. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť aj strúhané jablká a premiešame.

Mohlo by Vás zajímat

Bratislavské rohlíčky s tvarohem a ořechy
Mouku důkladně smícháme s margarinem, zakysanou smetanou, cukrem, vaječným žloutkem a špetkou soli a uhněteme si středně tvrdé těsto. Při hnětení...
Tvarohová krémeška
Bratislavské lístkové cesto rozvaľkať na plech aj na boky plechu. Zmiesiť ingrediencie pre plnlu a naniesť na lístkové cesto a dať zapiecť. Po...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...