Calamari neri. Kalamári

Calamari neri. Kalamári
0 hodnocení01:00velmi snadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • velký, neočištěný, zmražený středomořský kalmar (důležité!) asi 1,1kg, nebo je-li nutné, tak několik menších 1
  • střední cibule, na drobno posekaná 1
  • červené očištěné papriky na drobno nakrájené 0,5
  • zelené, žluté, nebo oranžové papriky, očištěné a na drobno nakrájené 0,5
  • slaniny, najemno nakrájené 3 plátky
  • olivového oleje 4 lžíce
  • rajčatové pasty 2 lžíce
  • medu 1 lžička
  • kuřecího vývaru, máte-li rybí, ještě lépe 360 ml
  • bílého vína 20 ml
  • utřených stroužků česneku 5
  • bobkové listy 2
  • rozkrojený citron
  • semínek koriandru, nebo pomletého 0,5 lžičky
  • balení špaget 450 g

Postup

1 Rozmrazit přikrytý kalmar v chladničce. Očistit kalmar °°°. Uschovat vak s inkoustem. Vložit kalmar do hrnce, zalít jej vodou, přidat citron a bobkové listy. Přivéct do varu a pomalu vařit asi 30min., nebo až se ¨maso¨ kalmaru dá jednoduše propíchnout vidličkou. Vložit kalmar do studené vody a nechat ho vychladnout. Nakrájet maso těla na 2.5cm pruhy a ramena na části.
2 Na rozpálenou pánev přidat olej a slaninu. Až je slanina křupavá, tak přidat cibuli a za chvíli papriky. Když se cibule začíná barvit, a papriky měknou, přidat na pánev kalmar a česnek. Míchat vše asi 2 min., než se přidá rajčatová pasta, vývar a víno. Vše dobře promíchat do hladka a povařit. Přes sítko přidat roztrhnutý inkoustový vak a dobře vše zamíchat tak, aby jím všechny ingredience byly obaleny.
3 Uvařit těstoviny do al dente, nebo podle návodu na balení, vložit je do individuálních hlubokých talířů a zalít je omáčkou.
4 °°° Jak se čistí kalamár:
5 Jemně odtrhnout hlavu od těla. S hlavou vyjdou ven všechny vnitřnosti.
6 1 2
7 Mezi nimi vyjde ven i část s inkoustovým vakem (inkous se mimo jiné používá pří výrobě těstovin na jejich zbarvení). Opatrně jej dkrojit a uschovat v misce se studnou vodou. Inkoust se používal renesančními mistry jako Michelangelem, nebo Leonardem a jejichž sépiové kresby se zachovaly dodnes, tak dájte pozor na své oblečení
8 3 4
9 Odkrojit hlavu s očima a zahodit ji. Uprostřed ramen pomocí palce a ukazováčku vyloupnout tvrdý, tmavý zobák a zahodit ho. Uschovat všechna ramena.
10 5 6
11 Uvnitř těla se najde průhledná část, která vypadá jako z plastiku, kterou Španělé nazývají ¨meč¨.
12 7 8
13 Pomocí prstů (nejlépe nasolených) oloupat nafialovou kůži a odtrhnout křídla, která uschovat společně s rameny do pokrmů. Kůže se také může oškrábat pomocí nože.
14 Dobře těla oprat zvenku a uvnitř. Na pracovní desce zůstanou bílá těla kalmar a jejich impresivní ramena.
15 TIP: Kalmary se mohou koupit čerstvé, neočištěné, ale musí být opravdu ČERSTVÉ! Vesměs se však dostanou koupit očištěné kalmary, které nemají inkoustový vak. Proto je nejlepší koupit kalmary profesionálně zmražené.
16 Doporučená příloha:
17 Listový salát.
18 Původní kuchyní tohoto receptu je Itálie

Mohlo by Vás zajímat

Chuťovka z kanadských hospod - Trio Calmari fritto.
Vložit mouku do plastického sáčku, vhodit tam hrst kalamár a protřepat sáčkem. Vyjmout kroužky, oklepat je od mouky, obalit je ve vejcích a potom...
00:30 · 
Dvouminutové kalamary sicilského plavčíka
Na pánvi rozehřát olej do bodu kouře. Přidat oříšky, rybíz a lupínky chili. Smažit asi po 2 minuty do světlehněda. Přidat kapary, rajskou omáčku,...
00:30 · 
Smažené Kalamari
Kalamáry omyjeme a vyčistíme prostředky - vyhodíme kost, oči, hubu, sáček s modrým barvivem, pokud nám to neudělal již prodavač. Osušíme, nak...
00:30 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...