Čokoládový potahovaný
Suroviny
-
suroviny:
- vejce 2
- g cukru krupice 150
- ml oleje 100
- lžíce kakaa 3
- ml mléka 250
- g polohrubé mouky 250
- prášek do pečiva 1
- cm) - pečeme 2x (forma 26
-
roláda:
- vajec 6
- g cukru krupice 140
- g hladké mouky 80
- lžíce strouhané nugátové čokolády 3
- (pečeme 2x na plechu)
-
krém:
- g másla 250
- salko (nevařené) 1
- g kakaa 50
-
dohotovení:
- čokoládová modelovací hmota
- g strouhané nugátové čokolády 100
- ozdoby z čokoládové modelovací hmoty
Postup
1 Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a mlékem. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C..Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Tento korpus upečeme ještě jednou. Na roládu cukr s bílky vyšleháme v hustou pěnu, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vešleháme hladkou mouku a 3 lžíce strouhané nugátové čokolády. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C 7 až 10 minut. Upečený plát i s papírem stáhneme z plechu a i s papírem srulujeme. Pečeme rovněž dvakrát. Po vychladnutí rozmotáme a nakrájíme na pruhy asi 6 cm. Kulatý korpus potřeme krémem. Krém připravíme ušleháním másla s kakaem a salkem. Pruh rolády rovněž potřeme krémem, srolujeme a usadíme doprostřed korpusu. Další pruhy mažeme krémem a natáčíme kolem středu až dosáhneme rozměrů spodního korpusu. Vršek pomažeme krémem a přiklopíme druhým kulatým korpusem. Dáme vychladit. Připravíme si čokoládovou modelovací hmotu. Recept je napsaný v kategorii Ostatní. Vyválíme kruh o velikosti 26 cm (průměr) + 2 x výška vrchního korpusu. Dort pořeme krémem. Horní třetinu dortu potáhneme vyváleným plátem. Spodní část dortu obsypeme strouhanou nugátovou čokoládou. Zdobíme dle vlastního uvážení.
Mohlo by Vás zajímat
Vodu a kakao svaříme na hustou kaši, máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Vše smícháme, přidáme piškotovou strouhanku, trochu rumu a mleté ořech...
·
1. Předehřejeme troubu na 175 °C Malou dortovou formu (průměr 18 cm) vyložíme buď papírem na pečení, nebo vymažeme máslem.
2. Máslo utřeme do ...
· · 01:10
Příprava: Nejprve si nadrobno nakrájíme čokoládu. Pak oddělí me bílky od žloutků, smícháme je se 3 lžícemi studené vody a ušle-háme tuhý sníh. Po...
· · 01:10 · 01:45
Z bílků a 3 lžic studené vody připravíme pevný sníh, do kterého zamícháme cukr. Žloutky ušleháme do pěny. Přidáme změklou čokoládu, postupně mouk...
· · 01:10 · 01:45 · 00:40
Komentáře