Dobošův dort
Suroviny
na porce
Postup
1 Postup na krém: Krém připravíme den předem. Cukr, smetanu a tuk přivedeme k varu, vmícháme kakao a nakonec do horké směsi přidáme i nalámanou čokoládu. Vznikne hladký řídký krém, který necháme rozležet do druhého dne. Teprve pak do něj zašleháme změklé máslo.
2 Postup na těsto: U vajec oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme vločky másla spolu se žloutky a třetinou cukru. Z bílků a 120 g. Cukru ušleháme tuhý sníh. Polovinu sněhu zlehka vmícháme do máslové směsi. Pak přidáme po částech mouku se špetkou citrónové kůry a nakonec zbylý sníh. Na pečící papír si předkreslíme 6 kruhů a rozetřeme na ně těsto. Postupně pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Necháme vychladnout.
3 Postup: Na první plát rozetřeme tence krém, na něj položíme další plát a pokračujeme, až vytvoříme 5 vrstev – poslední 6 kruh zůstane bez krému. Cukrářský nůž ohřejeme v horké vodě a setřeme jím opatrně přebytečný krém. Pak dort vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
4 Postup na ozdobení: Do rozpuštěné čokolády přidáme moučkový cukr a důkladně promícháme za přidávání 20 ml. Teplé vody. Na vychlazený dort rozetřeme teplou polevu a necháme ji ztuhnout. Nakonec dozdobíme podle fantazie čokoládovým krémem a hoblinkami.
Mohlo by Vás zajímat
Do mísy dáme celá vejce, cukr a vyšleháme v robotu do husté pěny.
Při zapnuté metle pomalu nalijeme olej.
Do připraveného základu vmícháme postup...
· 01:30 ·
Žloutky utřeme s 3 lžícemi vody a 100 g cukru, 1 vanilkovým cukrem. Přidáme sníh, mouku, Solamyl a prášek do pečiva, mandle a promícháme. Vlijeme...
0,25 kg cukru, 1 vejce 5 dkg másla se tře a za stálého míchání přidává se po trošce 4 dkg kakaa, pak 0,25 l mléka, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce r...
1. Hnětené těsto: na vál prosejeme mouku s kakaem a kypřícím práškem. Přidáme zbylé suroviny a dobře proděláme. Těsto vypracujeme do hladka (poku...
·
Komentáře