Domácí klobásy postup

1 hodnocenísnadné
Sdílet Označení

Suroviny

na 4 porce

Postup

1 Mezi tradiční trvanlivé výrobky při domácí zabíjačce patří klobásy. K jejich přípravě se používá maso z plece, kýty, bůčku, pečeně, krkovice i laloku získané po vykostění. Při přípravě klobás je potřeba i dost tuku. Nejvhodnější je tuk z bůčku. Hřbetní a vnitřní sádlo se do klobás nehodí. Není hanbou se při prvním pokusu o výrobu klobás poradit s někým, kdo má v této oblasti zkušenosti.
2 Dávky pro přípravu 10kg syrové hmoty
3 9,4kg masitých a tučných částí 1- 3 hlavičky česneku
4 220g soli 1- 2 lžičky kmínu
5 1-2 lžíce mletého pepře 2 lžíce majoránky
6 3-5 lžic sladké papriky 20-23m tenkých střev
7 Maso vybrané ke zpracování do klobás nakrájejte na kousky 1x1 cm a zbytek masa umelte na jemno, aby se náplň dobře spojila. Pamatujte, že nejméně polovinu musí tvořit maso libové. Upravené maso smíchejte se solí a zvolenými přísadami a nechte odpočívat, aby přísady pronikly do masa. Odleženou směs naplňte do tenkých střev zbavených vody a nechte je odpočinout do druhého dne. Teprve pak následuje uzení.
8 Klobásy musíte udit pomalu studeným kouřem. Na počátku musí být teplota nízká a jeho vlhkost spíše vyšší, aby se jejich povrch příliž rychle nevysušoval a nevytvářela se nežádoucí kůra. Klobásy v udírně překládejte, aby se rovnoměrně vyudily. Pamatujte, že uzením se klobásy nekonzervují jen kouřem, ale také i sušením. Klobásy mají mít po vyuzení vrásčitý povrch podle zrnitosti masa. Skladují se vždy na chladných a suchých místech, bez velkých výkyvů teploty.

Mohlo by Vás zajímat

Domácí klobásy ii
Příprava: Při uzení se také udívají domácí klobásy, které se podle místních zvyků a zkušeností různě upravují. Někde se připravují klobásy z ...
 · 
Spišská klobása
Příprava: Obdobně jako spišské párky je spišská klobása oblíbená při domácích porážkách v některých slovenských krajích. Je proto oblíbená, že j...
 · 
Domácí čabajka ii
Příprava: Maso semeleme nahrubo, přidáme všechno koření, rozetřený česnek a vše důkladně promícháme. Pak se vše důkladně a na těsno nacpe do s...
 · 
Čabajské klobásy
Domácí čabajka Příprava: Maso semeleme nahrubo, přidáme všechno koření, rozetřený česnek a vše ...
 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...

Komentáře

Vláďa Zdravím,  podle tohoto receptu neudělá klobásy nikdo, není tam jak mlet maso na spojku, jak to dlouho promíchávat, jak dlouho a při jaké teplotě nechat směs (dílo) uležet, jak zjistit, že je maso již uleželé, jaký je to studený kouř, jak dlouho udit. Napište, pokud si chcete vyrobit klobásy se zárukou i pro laiky: miki47v(zavináč)seznam.cz napsal jsem pojednání s názvem Malá škola Uzenáře I. a II. díl i s předpisy. Je to neúplné a nepřesné, podle tohoto receptu "uklohníte" všechno možné ale klobásy to nebudou. Vladimír Šmíd 
Martin Ten recept máte technologicky nepřesný - na spojku byste měl použít hovězí maso, tu pečlivě najemno umlýt, a vymíchat. Nechává se pak stát v chladu, den, někdy i déle. Tu teprve mícháte s ostatním nakrájeným, obvykle vepřovým masem.Málokdo dnes dokáže udit klobásy několik dnů, mohou se pak dovařovat, a následně znovu doudit  - kouněte na http://www.zabijacky.cz/news/klobasy-recepty-a-domaci-vyroba/ , tam ten popis najdete. První várku bych doporučil dělat z menšího množství než z 10-ti kilo masa. Pokud se Vám nepovedou - a to se napoprvé klidně může stát, nebude to taková škoda