Domácí vánočka

0 hodnocení00:44
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • polohrubé mouky 500 g
  • cukru krystal 100 g
  • žloutky 3
  • droždí 40 g
  • soli špetka
  • mléka 0,25 l
  • muškátový oříšek
  • anýz
  • citronová šťáva
  • másla 120 g
  • rozinek 60 g
  • hořkých mandlí 60 g
  • bílek 1
  • žloutek 1
  • ztužený tuk
  • cukr moučka
  • vanilkový cukr

Postup

1 Postup přípravy: Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej. Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout. Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme. Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.

Mohlo by Vás zajímat

Domácí pletýnky, rohlíky, žemle
Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme ...
Domácí  chléb
Sůl rozetřeme s droždím,nasypeme na mouku,přidáme solamyl,propracujeme a přilijeme sodovku.Těsto kulaté jako na mazance necháme hodinu kynout.Pak...
 · 00:02 · 
Kmínový chléb - pro domácí pekárnu
Suroviny nasypeme do domácí pekárny, a zapneme na program základní.
 · 00:10 · 
Domácí plněný chleba
Do mísy dáme mouku a přisypeme droždí, sůl, cukr a promícháme. Vlijeme vodu a zaděláme těsto, které se nechytá mísy. Necháme krátce odpočinout, a...
 · 00:10 ·  · 01:00
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...