Hovězí závitek jedna báseň

Hovězí závitek jedna báseň
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • zadního hovězího ma­sa (zhruba po 150 g) 4 plátky
  • sůl
  • plno­tučná či jiná pikantnější hořči­ce
  • mletý pepř
  • anglické slaniny (nebo temně nakráje­ného špeku, papnkovaného bůčku) 100 g
  • nožičky párku (ne­brat příliš pikantní, např. spiš­ské) 2
  • hladká mouka na obalení a na zahuštění
  • větší cibule na osmažení 1
  • malá cibule do závitků 1
  • másla na zjemnění omáčky 0,5 lžičky
  • masoxu 0,75 kostky
  • tuk na osmažení

Postup

1 Na rozehřátém tuku (oleji) v papiňáku osmahneme dozlato­va nadrobno nakrájenou cibuli. Plátky z obou stran naklepeme, osolíme a mírně opepříme. Na vrchní straně je potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny, přidá­me 0,5 nožičky párku a odpoví­dající množství na kolečka nakrájené cibule. Další možností je, že závitky potřeme hořčicí a po­sypeme na kostičky nakrájenou slaninou, nakrájenými párky a nadrobno nakrájenou cibulí.
2 Zabalíme, upevníme masový­mijehlami, párátky či běžně rež­nou nití, obalíme v mouce, přebytečnou otřepeme, dáme rych­le po všech stranách opéci a přendáme na cibuli do papiňá­ku. Přidáme vše z pánvičky, na které jsme závitky opékali, po­stupně dolijeme vřelou vodou do potřebného množství, přidáme masox a dusíme 40 minut.
3 Měkké závitky vyjmeme, omáčku zahustíme hladkou moukou (běžně se počítají 3 vr­chovaté vidličky na dobře za­huštěnou omáčku pro 4 strávní­ky) rozmíchanou ve studené vo­dě a asi 5-8 minut povaříme.
4 Omáčku procedíme na závitky v jiném hrnci, zjemníme máslem a necháme chvíli prohřát.
5 Příloha - brambory na různý způsob (hranolky mají před­nost), rýže, těstoviny, houskový i bramborový knedlík, saláty dle chuti.

Mohlo by Vás zajímat

Pravý hospodský hovězí guláš
cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. P...
 · 00:30
Anglický roastbeef
Maso zbavíme loje a odblaníme. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme na část dobře rozehřátého sádla a po všech stranách prudčeji opečeme. ...
 · 01:00
Hovězí na pepři
Hovězí maso osušíme, odblaníme, silně posolíme (cibule je sladká) a pečlivě obalíme v pepři. Pepřem nešetřit. V kastrolu na kamnech rozpálíme ole...
 · 00:03
Klasická svíčková podle Dalibora Navrátila
Mrkev, cibuli, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a osmahneme v něm zeleninu. Zelenina se nemá ...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...