Husí polévka tetky Cicamáriové s žebráckým ranečkem

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Suroviny na polévku:
  • husích drůbků a vnitřností 80 dkg
  • husího sádla 6 dkg
  • cibule 5 dkg
  • česneku 2 dkg
  • kořenu petržele 15 dkg
  • mrkve 15 dkg
  • hlízy celeru 5 dkg
  • svazeček petrželové natě 1
  • zeleného hrášku 10 dkg
  • mouky 5 dkg
  • zakysané smetany 2 dl
  • troška mletého zázvoru
  • 1-2 bobkové listy
  • bazalka
  • mletý černý pepř
  • soli 3 dkg
  • paprika 1
  • rajče 1
  • Suroviny na „žebrácký raneček”:
  • mouky 8 dkg
  • vajíčka 2
  • škvarků 5 dkg
  • červené cibule 3 dkg
  • trochu mletého černého pepře
  • soli špetka
  • půl svazečku petrželové natě

Postup

1 Husí drůbky rozkrájíme na menší kousky, propereme je, vložíme do poměrně velkého hrnce, zalijeme vodou a postavíme na plotnu vařit.
2 Mezitím si očistíme a opereme zeleninu: kořen petržele, mrkev, hlízu celeru, cibuli, česnek, papriku a rajče. Celer s paprikou a rajčetem rozkrájíme na kostičky, mrkev a kořen petržele na kolečka, cibuli a česnek na drobounké kostičky.
3 Až polévka začne vřít, sebereme z povrchu pěnu, načež polévku ochutíme solí, nadrobno nakrájenou cibulkou, mletým pepřem, bobkovým listem zázvorem.
4 Rozkrájenou zeleninu – mrkev, kořen petržele a celer – si orestujeme na trošce husího sádla. Osolíme a přimícháme i zelený hrášek. Několik minut dusíme, a potom okořeníme bazalkou, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, stejně jako kousky rajčete a česneku.
5 Až nám husí maso v polévce změkne, přidáme k němu dušenou zeleninu. Do husího sádla přisypeme mouku, uděláme si světlou jíšku, zalijeme ji vodou, do hladka rozmícháme a rovněž přidáme do polévky. Zakysanou smetanu rozehřejeme několika lžícemi horké polévky a také ji vlijeme do hrnce. Vše společně povaříme a ochutíme několika kapkami octa. Před podáváním polévku posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a vložíme do talíře „žebrácký raneček”.
6 Žebrácký raneček si uděláme tak, že 5 dkg škvarků rozkrájíme nadrobno. V husím sádle si do zlatova osmažíme jemně nasekanou cibulku, kterou pak okořeníme pepřem, nadrobno posekanou petrželovou natí a solí. Tuto náplň necháme vychladnout – a mezitím si připravíme těsto.
7 Mouku smícháme se špetkou soli a jedním vajíčkem, dobře prohněteme a necháme chvíli odpočinout. Potom těsto vyválíme, rozdělíme na menší kousky (placičky) nástrojem na vykrajování pagáčků a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na každou plošku těsta dáme trochu náplně, okraje těsta přeložíme nahoru, stiskneme, a pak ještě dotvarujeme, aby se plněné placičky opravdu podobaly ranečkům. Potom je uvaříme ve slané vodě a nabízíme je k polévce z husích drůbků.

Mohlo by Vás zajímat

Klasický hovězí vývar
Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i ze...
 · 01:00
Drštková polévka
Většinou vaříme 1 den hovězí drštky a druhý den polévku. Vaření drštek: Hovězí drštky vložíme do většího hrnce a zalejeme studenou vodou. Na pl...
 · 06:00 · 
Bramborová s uzenou treskou (makrelou)
1) tresku , cibuli , bouquet garni a vodu dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme až se začne maso rozpadat. 2) Tresku ...
 · 
0185 - Ruský boršč
Červenou řepu, zelí a maso nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého míchání opečeme. Přidáme vývar nebo vodu a ...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...