Husička

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • husa čerstvá, nebo zmražená, uschovat drůbky 5 kg
  • sůl a pepř
  • střední mrkve rozkrojené v půli 3
  • stroky řapíkatého celeru, rozkrojené napůl 3
  • palice česneku rozkrojené napůl horizontálně 1
  • tymiánu 1 svazek
  • šalvěje 1 svazek
  • středné cibule rozkrojená napůl 1
  • snítků čerstvé petrželky 8
  • bobkový list 1
  • celých pepřů 1 lžička
  • suchého bílého vína 125 ml
  • másla 1 lžíce

Postup

1 Rozmrazit husu v chladničce, je-li zmražená.
2 Husu nechat stát 30 minut při pokojové teplotě. Studenou vodou ji vypláchnout uvnitř i zvenku a osušit ji. Vyříznout co nejvíce tuku (uschovat na škvarečky). Odříznout první a druhý díl křídel a uschovat je na vývar.
3 Špičkou ostrého nožíku celou kůži husy propíchat, ale nepropíchat maso!. Kůži z krku přehnout a zajistit ji jehlou (nebo ji odříznout a naplnit Nadívaný husí krk) Osolit a opepřit vnitřek husy a vložit do ni 2 poloviny mrkve a petržele, tymián, česnek a šalvěj. Svázat nohy a husu dobře osolit a popepřit zvenku. Položit ji prsama nahoru na mřížku v pekáči.
4 Péct husu asi 1 hodinu do zlatova. Odejmout co nejvíce sádla každých 30 minut pečení. Snížit teplotu trouby na 165°C a husu péct tak dlouho, dokud není krásně hnědá a teploměr zapíchnutý do prsou (nesmí se dotýkat kosti) ukazuje 83°C, což potrvá asi další hodinu.
5 Mezi tím si připravit vývar použitý na omáčku. Odstranit jakýkoliv viditelný tuk z křídel, krku, a drůbků. Vložit je do kastrolku se 4 polovinami mrkve a celeru, obě poloviny cibule, petrželkou, bobkovým listem, pepřem a dostatečným množstvím vody, aby pokrývala zeleninu a kosti. Přivéct do varu, snížit teplotu a nechat pomalinku probublávat tak 2 hodiny. Je-li nutné přilít vodu. Sem tam sebrat šum. Přecedit jemným sítem vyloženým mušelínem a nechat vychladit. Odstranit jakýkoliv tuk.
6 Vyjmout husu a položit ji na prkénko. Nechat ji odpočinout 15 - 30 minut.
7 Mezi tím si připravit omáčku. Z pekáče odejmout všechno sádlo (uschovat) a pekáč položit na vysokou teplotu. Nalít tam víno a za stálého míchání uvolnit jakýkoliv přípek. Nechat zredukovat na 0,75, osolit a opepřit podle potřeby a přilít 500 ml vývaru. Opět vše zredukovat na 0,75. Zamíchat dovnitř máslo a přecedit do omáčníku. Podávat ji k huse s různými přílohami.
8 Jako příloha se výborně hodí pečené brambory, nebo Brambory Duchesse a Sváteční růžičková kapusta. a také
9 Popovers., nebo bageta.
10 Doporučená příloha:
11 francouzské alsaské Gewürztraminer
12 Původní kuchyní tohoto receptu je Francie

Mohlo by Vás zajímat

Posvícenská husička
Očištěnou,vykuchanou a omytou husu osušíme, povrch i vnitřek osolíme a pokmínujeme, do břišního otvoru vložíme několik malých jablek, kterým jsme...
02:00
Francouzská Svatomartinská husička
Očistit husu a osušit ji. Namočit chléb do mléka. Mezitím na pánvi na 2 lžících másla pomalu osmažit cibulku a šalotku. Nechat ji zesklovatět ...
02:00
Hodobóžová husička
Husu stáhneme z kůže, omyjeme, osušíme a rozdělíme na porce. Kuličky pepře, nového koření a hřebíček nahrubo utlučeme. Na dno kameninového hrnce ...
02:00
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...