Indonézké vepřové satay - saté babi
Suroviny
na porce
- vepřové panenky 0,5 kg
- oleje (myniak) 1 lžíce
- stroužky rozdrceného česneku (bawang putih) 2
- sladké tmavé sójové omáčky (kecap manis) 2 lžičky
- limetkové šťávy (air jeruk nipis) 1 lžičky
- soli (garam) 0,5 lžičky
-
marináda:
- sladké tmavé sójové omáčky (kecap manis) 2 lžíce
- stroužky česneku rozdrcené (bawang putih) 2
- prášku Galangal (lenkuas), nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru 1 lžička
- čínského koření pěti vůní (badyán, skořice, bílý pepř, anýz, a hřebíčky) 1 lžička
- průzračného medu 1 lžíce
- bílého pepře (merica) 0,5 lžičky
- na jemno posekanou indonézkou chilli papričku (cabe rawit) 1
Postup
1 Vepřové nakrájet na tenké plátky a ty naložit na 2 hodiny do marinády.
2 Vyjmout je, nechat okapat a navléct je na předem do vody namočené bambusové špejle. Poskládat je na mřížku položenou nad plechem s okrajem a vložit je do předem rozehřáté trouby na 180°C na 30 minut. Během té doby je několikrát otočit.
3 Dohromady smíchat česnek, sójovou omáčku a limetku s olejem a tím potřít maso na špejlích a grilovat je tak 10 cm pod grilem v troubě asi 2 - 3 minuty.
4 Ihned je podávat samotné, anebo se Sambal Kecap a bílou rýží.
5 TIP: V letních měsících lze BBQ na zahradním grilu.
6 Původní kuchyní tohoto receptu je Indonésie
Mohlo by Vás zajímat
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
· 01:15 ·
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
· 01:15
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájen...
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
Komentáře