Italský chléb z kraje Puglia od Uursik

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • hladké pšeničné mouky 450 g
  • žitné mouky 50 g
  • vody 370 ml
  • + 1 lžičky sušeného droždí 1
  • soli 1 lžička
  • kdo má rád může přidat kmín, semínka apod

Postup

1 Večer si udělám do nádobky kvásek.
2 Z uvedeného množství vody odeberu 100 ml a 2x tolik objemově mouky, tzn. 200 ml mouky, přidám půl čajové lžičky droždí a vařečkou promíchám asi 3 minuty, vznikne hladké těstíčko, které přikryji a nechám v teple do druhého dne, než přijdu z práce.
3 Do pekárny dám zbytek vody, mouky a droždí, přidám to těstíčko, které mezitím nakynulo (kvásek) a zapnu pekárnu na program Dort (kdy se začne hned mísit). Nejprve vrtulky jen mísí a když se začnou vrtulky už v pekárně točit, teprve přidat sůl, popř. ostatní. Tak po 13 minutách pekárnu vypnout a nechat 20 minut odpočívat. Pak program Dort zapnu znovu a nechám ho doběhnout do chvíle, než začne pečení. Vypnu pekárnu a nechám v pekárně už vykynout. Nebo těsto přendám do naolejované mísy a opět potřu nahoře olejem, mísu přikryji a nechám kynout. Těsto je velmi lepkavé.
4 Po vykynutí (do dvojnásobného objemu) těsto přenesu na pomoučený vál, stlačím na kulatou placku, a pak vytvaruji do koule, občas popráším moukou, aby se tolik těsto nelepilo.
5 Kouli pak hladkou stranou dám do ošatky vysypané kukuřičnou moukou a nechám vykynout znovu do dvojnásobného objemu.
6 Předehřeji troubu na 220°C. Rošt dospod a na něj dávám pizza kámen (možno použít i dlaždici). Až je trouba rozehřátá, překlopím chlebík na plech vyložený papírem, naříznu. Do trouby dám kastrůlek s vřelou vodou. Chlebík šup do trouby. Tak po 15 minutách snížím teplotu na 180°C a po chvíli přenesu bochník na pizza kámen pomocí obracečky na omelety. V tomto bodě taky pomocí rozprašovače chlebík porosím vodou. Peču až do zlatavého zabarvení kůrky. Zkouším jestli je chlebím upečený pomocí špejle.
7 Vypadá to složitě, ale je to fakt výborný chlebík, nadýchaná střídka, co mám ráda

Mohlo by Vás zajímat

Bezlepkový kmínový chléb (bezlepkový)
1. V míse smícháme všechny sypké suroviny a následně k nim přidáme ocet, olej, vlažnou vodu a mléko. Pomocí elektrického šlehače (hnětací metly) ...
82.sladké rohlíky od Petra16
program Těsto udělat rohlíky,nemusí se motat stačí vyválet v ruce,potřít vajíčkem posypat mákem, péct při 180°C do zlatova...
 · 
Brynzovníky od Rominska
Těsto vyválet, nakrájet na čtverce, naplnit náplní, přehnout do tvaru trojúhelníku. Strany k sobě dobře přitisknout a nechat ještě asi 20 minut k...
Řecký chléb s ovčím sýrem
Smícháme otruby s většinou hladké mouky, nastrouháme sýr a přilijeme k němu olivový olej a mírně přisolíme. Potom sýr přidáme do misky s moukou a...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...