Jak na vyškvaření vepřového sádla

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Podkožní tuk vepřů
  • zvaný sádlo řemenové
  • koupené u řezníka
  • nebo oddělené při zabijačce

Postup

1 Existují dva druhy sádla vepřů. Podlkožní, neboli řemenové (používá se také na uzenou slaninu) a vnitřní, neboli plsní, které po vyškvaření nemá tak dobrou kvalitu, je z něho méně škvarků a nemá tak dlouhé uskladnění, jako sádlo podkožní. Pozor, nikdy nemícháme sádlo vnitřní s venkovním.
2 Syrové sádlo škvaříme, ale předtím ho dobře očistíme od částí masa, kůže, zbytků uzlin a vnitřností, které by při škvaření prskaly. Sádlo by se také nedalo dobře skladovat a kazilo by se. Kupujeme-li sádlo od řezníka, kupujeme sádlo již očištěné.
3 Syrové sádlo umeleme na masovém strojku a to tehdy, když chceme získat co nejvíce sádla a nestojíme o škvarečky. Jde-li nám však také o škvarečky, tak sádlo nakrájíme na kostky (velikost záleží na Vás a na tom, jak křupavé škvarky chcete získat). Pokrájené sádlo mírně osolíme a podlijeme trochou vody. Postavíme na oheň a velice pomalinku zahříváme a sem tam zamícháme, aby se nám sádlo nepřichytilo ke dnu kastrolu. Sádlo se musí pomalu a velice dobře proškvařit. Je-li dostatečně vyškvařeno poznáme podle toho, že perlí a pěkně voní. Zvláště ke konci musíme dávat dobrý pozot, aby se sádlo nepřipálilo, protože pak dostane nepříjemnou chuť.
4 Máme-li škvarečky rádi pěkně zlatové, tak je oddělíme od sádla a škvarky necháme dojít (přilévám trochu mléka, které pomůže k jejich zhnědnutí). Škvarečky pak nalijeme do kameninového hrníčku i se sádlem, které se ještě vyškvařilo. Někdy se však nepodaří docílit hnědých škvarečků, což je asi druhem sádla.
5 Sádlo procedíme do čistých kameninových nádob a úplně vychladlé dobře povážeme. Nejlépe je vychladlé sádlo nalít do patentních sklenic, které vzduchotěsně uzavřeme. Usazeniny ze sádla použijeme na zásmažky. Sádlo skladujeme v suchu, temnu a chladnu.
6 Škvarečky používáme na polévání ruzných pokrmů, na chléb jako pomazánku (někteří melou škvarky se sádlem dohromady, osobně je mám raději zvlášť) a připravujeme z nich chutné pečivo jako jsou placičky, koláče a záviny.
7 TIP: Dostane-li sádlo díky špatnému skladování žluklou příchuť, zalijeme ho vodou a vyvaříme s kouskem mrkve, nebo opečené chlabové kůrky. Málo narušené sádlo ihned spotřebujeme pod cibuli, která odejme jeho štiplavou chuť

Mohlo by Vás zajímat

Segetinský guláš
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
 · 01:15 · 
Baskické vepřové s fazolemi
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
 · 01:15
Zvíkovský rarášek v alobalu
Vepřové plátky mírně nakle­peme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrá­jen...
Uzbecký plov
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...