Jak připravit jedlé kaštany

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Množství podle přání
  • nebo receptu

Postup

1 Jedlé kaštany rostou na ¨Castanea¨stromě. Jsou k dostání od září do února. Existují dva druhy, ¨Marroni¨ (velké, lesklé, masité) výborné na pečení a pojídání a ¨Castagne¨dobré na vaření.
2 Jakkoliv se kaštany používají, musí se napřed připravit. Na vypouklé straně se nařízne ostrým, krátkým nožem X , asi 2.5cm dlouhé a trochu do masa kaštanu (asi 4mm hluboké).
3 Vařené kaštany:
4 Uvařit po 8min., potom zabalit do ručníku a pořádně stisknout, aby se skořápky rozdrtily a kaštany se mohly dobře oloupat (odstraní se i hořká vlákna pod skořápkou). Loupají se horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile kaštany vystydnou, skořápka opět tvrdne.
5 Pečené kaštany na ohništi:
6 Do grilovacího košíku dáme několik kaštanů a pečeme asi 10cm nad horkými uhlíky, nebo je položíme blízko rozžhavených uhlíků a obracíme železnou tyčí. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.
7 Pečené kaštany v troubě:
8 Troubu rozehřejeme na 200°C, kaštany poskládáme na plech v jedné vrstvě, řeznou stranou nahoru a pečeme po 10-15min., až skořápky začnou praskat a maso začne hnědnout. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.
9 Pečené kaštany na pánvi:
10 Existuje specielní pánev na pečení kaštanů, která má velké díry ve dně. Kaštany se dají péct na normální pánvi na středně vysoké teplotě. Poskládají se v jedné vrstvě, pokropí se trochou vody, přikryjí se a opékají. Aby se předešlo spálení kaštanů, musí se pánví třást (dopředu a dozadu). Že jsou kaštany hotové, pozná se, když skořápky jsou hodně tmavé, ale ne spálené. Vše trvá asi 5-10min. (někdy i déle, záleží na množství kaštanů a na teplotě sporáku).
11 Pyré z kaštanů:
12 Kaštany se uvaří v mléce, které je jenom pokrývá, až jsou měkké a mléko vstřebané. Potom se propasírují, nebo se můžou i rozmixovat, ale pasírování je mnohem lepší. Pokračuje se dle specifických receptů.

Mohlo by Vás zajímat

Podzimní sladké knedlíky (bezlepkové)
1. V mléce rozpustíme cukr, přidáme sušené droždí a necháme v teple lehce vzejít. Přidáme vejce, sůl, mouku Mantler a vypracujeme těsto (nejlépe ...
00:01
Medová ňadra na houbách
Recept vznikl náhodou - naložila jsem si kuřecí ňadra do medové marinády a nepočítala s tím, že se manžel vrátí z venčení psa s pytlem hub. Maso ...
00:01 · 00:30
Šneci na jehle
Postup přípravy: Uvařené šneky zabalíme do plátků šunky a napíchneme na malou jehlu (používají se na španělské ptáčky). Z každé strany šunkového ...
00:01 · 00:30 · 00:44
Velšský králík
Postup přípravy: Tento recept je spíše nápadem, kterak se zbavit starého chleba, než jídlem na sváteční stůl, takže nečekejte zázraky, nicméně je...
00:01 · 00:30 · 00:44 · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...