Klasická bílá omáčka - Bešamel

0 hodnocení00:30
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Mléko 1 hrnek
  • Cibule 1 - nakrájená na kolečka
  • Bobkový list 1
  • Pepř - černý 6 kuliček
  • Máslo 30 g - rozehřáté
  • Mouka - hladká 1 lžíce
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř - bílý podle potřeby

Postup

1 V hrnci smícháme mléko, cibuli, bobkový lis a pepř. Uvedeme do varu a na 10 minut odstavíme. Mléko přecedíme. Dozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme asi minutu, než se vytvoří zlatavá jíška. Po malých dávkách přidáváme mléko a při střední teplotě mícháme ještě minutu, až se omáčka provaří a zhoustne. Odstavíme a podle chuti osolíme a opepříme.
2 Příloha: Podáváme se zeleninou např. květákem nebo brokolicí. Výborné jsou i k rybám, těstovinám nebo nahrubo nasekanému hovězímu masu.
3 Poznámky: Množství: 1 hrnek. Prosté bílé omáčce dodá chuť cibule, bobkový list a pepř vyluhované v mléce. Mléko můžeme použít polotučné.

Poznámka

KR-181.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččina rajská omáčka
Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen n...
Babiččina houbová omáčka
Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku. Sundáme s ohně a za stálého míchání přiléváme vývar. Vrátíme na oheň a povaříme. Sem tam zamícháme. ...
Česneková omáčka - Hamúd šámi, hamúd túmi
Postup přípravy: Olej rozehřejeme v kastrolu a v něm dozlatova osmahneme česnek. Přilijeme polovinu vývaru, dobře promícsíme. mezitím v jiné nád...
Aiolská omáčka
Prolisovaný česnek smícháme s Majonézou, smetanou, přidáme nasekanou pažitku a petrželku. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem....
 · 00:15
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...