Klasická rajčatová salsa

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • 3-6 čerstvých chilli serano
  • velká cibule 1
  • zralých pevných rajčat 8
  • limet - strouhaná kůra a šťáva ze 2
  • stroužky limetové kůry na ozdobu
  • cukru krupice 0,25 lžičky
  • sůl

Postup

1 Na středně ostrou salsu použijte 3 chilli, na ostrou můžete až 6. K oloupání chilli napíchejte na kovový špíz s dlouhou rukojetí a opečte nad plynovým hořákem, až se na nich objeví puchýře a ztmavnou. Můžete je také opéci nad pánví, až jsou slupky sežehnuté.
2 Opečená chilli vložte do silného plastového sáčku a nahoře jej uvažte, aby se pára držela uvnitř. Odložte asi na 20 minut.
3 Mezitím jemně nákrájejte cibuli a vložte ji do mísy s limetovou kůrou a šťávou. Limetová šťáva změkčí cibuli.
4 Chilli vyjměte ue sáčku a oloupejte slupky. Odřízněte stopky, pak chilli rozřízněte a vyškrábněte semena ostrým nožem. Dužinu nakrájejte nahrubo a odložte stranou.
5 Naspodu rajčat prořízněte křížek. Vložte do ohnivzdorné mísy a zalijte horkou vodou, aby byla ponořena.
6 Rajčata nechte 3 minuty ve vodě, pak je vyjměte děrovanou lžící a vhoďte do mísy se studenou vodou. Osušte. Slupky se začnou od křížků odlupovat. Slupky úplně odstraňte.
7 Oloupaná rajčata nakrájejte na kostky a vložte je do mísy. Přidejte cibuli, která již měla změknout, společně s limetovou směsí. Nasekejte jemně čertsvý koriandr.
8 Do salsy přidejte koriandr s chilli a cukrem. Jemně míchejte, až se cukr rozpustí a všechny suroviny se obalí v limetové šťávě. Přikryjte a uchovejte v chladu 2-3 hodiny, aby se chuti mohly spojit. Salsa vydrží v ledničce 3-4 dny. Těsně před podáváním ji ozdobte proužky limetové kůry.

Poznámka

Většina lidí si s mexickým jídlem spojuje především rajčatovou salsu. Receptů na ni je nespočetně, ale pro všechny je společným znakem cibule, rajče, koriandr a chilli.

Mohlo by Vás zajímat

Botham Burger
Preheat oven to 450 degrees F. Mix and scrunch all the ingredients together. Use the bread crumbs as required to bind and lighten the mixture. Di...
00:55
Mango-mátová salsa
Smícháme nakrájenou dužninu z manga, jarní cibulky, mátu, citrónovou šťávu a trochu pepře. Misku zakryjeme fólií a nejméně na 15 minut odložíme. ...
00:55 · 00:30
Sweet Chili and Pepper Salsa
Grill the peppers whole, turning at intervals, until the skin is blackened. Place in a bowl while still hot and cover with plastic wrap. Leave th...
00:55 · 00:30 · 00:20
Rajčatová přísada
Všechny přísady dáme do hrnce, pomalu uvedeme do varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Snížíme teplotu a hodinu zvolna vaříme, až směs zhoust...
00:55 · 00:30 · 00:20 · 01:25
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...