Musaka

0 hodnocení02:15
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • baklažánov 1 kg
  • lyžíc olivového oleja 10
  • soľ
  • mleté čierné korenie
  • paradajok 600 g
  • cibule 200 g
  • strúčiky cesnaku 2
  • mletého mäsa (jahňacieho alebo hovädzieho) 600 g
  • lyžice paradajkového pretlaku 2
  • oregano
  • štipka škorice
  • bieleho vína 100 ml
  • vajce 1
  • Bešamel:
  • masla 40 g
  • hladkej múky 30 g
  • mlieka 0,37 l
  • vajcia 2
  • strúhaného tvrdého syra 100 g
  • lyžičky citrónovej šťavy 3
  • muškátový oriešok
  • lyžice hrubej múky 2

Postup

1 Očistené baklažány pozdĺžne nakrájajte na plátky, z oboch strán ich opečte 1-2 minúty, osoľte a okoreňte.
2 Vyberte a rozložte na pijavý papier, aby sa zbavili prebytočného tuku.
3 Paradajky ponorte do vriacej vody, olúpte, očistíte od jadierok a nahrubo posekajte.
4 Očistenú cibuľu a cesnak pokrájajte na kocky.
5 Mleté mäso orestujte na oleji spolu s cibuľou a cesnakom.
6 Pridajte paradajkový pretlak, soľ, mleté čierné korenie, oregano, škoricu.
7 Vmiešajte posekané paradajky, prilejte víno a povarte cca 10 minút.
8 Dochuťte, nechajte trocha vychladnúť a pridajte 1 vajce.
9 Do vymasteného a hrubou múkou vysypaného pekáča rozložte polovicu baklažánov, prikryte polovicou mäsa, zalejte bešamelovou omáčkou, všetko zopakujte a povrch opäť polejte bešamelom.
10 Dajte zapiecť na 40 minút do predhriatej rúry.
11 V priebehu pečenia môžete musaku prikryť pergamenovým papierom, aby sa povch príliš nevysušil.
12 Bešamel:
13 Do roztopeného masla primiešajte hladkú múku, opražte, zalejte mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania uvarte hladkú omáčku.
14 Nechajte ju mierne vychladnúť a potom do nej postupne vmiešajte zvyšné vajcia a syr.
15 Ochťte citrónovou šťavou, soľou a postrúhaným muškátovým orieškom.

Mohlo by Vás zajímat

Řecká musaka
1. Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme ...
01:30
Zimní musaka
Postup přípravy: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rozmačkáme česnek, najemno nakrájíme cibuli a spolu s mletým jehněčím masem dáme na pánev a osmahn...
01:30 · 00:44
Musaka z lilků
1. Lilky očistíme (loupat je nemusíme), podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme vypotit, aby se zbavily hořkosti. Mezitím nakrájíme ...
01:30 · 00:44 · 01:00
Musaka ii.
Postup přípravy: V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky, osolíme a opepříme, po 2-3 minutách přidáme mrkev nakrájenou na k...
01:30 · 00:44 · 01:00 · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...