Opilý Izidor
00:44
Suroviny
na porce
-
Ingredience:
- žloutky 4
- cukru 200 g
- štáva z jednoho citronu
- citronová kůra dle chuti
- hladké mouky 200 g
- bílky 4
- soli špetka
- marmeláda
- Na směs: ořechů 150 g
- drcených dětských piškotů 50 g
- cukru 3 lžíce
- vanilkového cukru 1 balíček
- rumu 2 dl
-
Krém:
- másla 200 g
- cukru 100 g
- kakaa 4 lžíce
- čokoládová poleva nebo sekané oříšky na povrch moučníku
Postup
1 Postup přípravy: Žloutky, cukr, štávu a kůru z citronu třeme do pěny a potom přidáme hladkou mouku po částech, aby se hmota nesrazila. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků se špetkou soli. Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech vlijeme těsto, pečeme jej při střední teplotě asi 15 minut. Těsto se nesmí vysušit. Po vychladnutí potřeme povrch těsta rybízovou nebo meruňkovou marmeládou a na ni navršíme směs.
2 Směs připravíme takto: sypké přísady smícháme a nakonec vmícháme rum a natřeme na marmeládu. Na tuto směs navršíme krém z másla, cukru a kakaa (všechny suroviny třeme do hladkého krému). Na úplný závěr polijeme moučník čokoládovou polevou nebo jej jen posypeme sekanými oříšky.
Mohlo by Vás zajímat
Těsto:22 dkg tuku stela, nebo cukrářská lukana 22 dkg cukr moučka 6žloutků tyto přísady našleháme el. šlehačem do bohaté pěny. Ručně a jemně vmíc...
Postup přípravy: Z ingrediencí připravíme piškotové těsto (bílky a žloutky šleháme zvlášť s polovinou cukru, pak smícháme a přidáme sypké přísady...
00:44
22 dkg cukru, 22 dkg másla, 6 žloutků, 2 lžíce kakaa, 12 dkg polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva, ze 6 bílků sníh.Utřeme cukr se žloutky s rozp...
00:44
Komentáře