Pravá svíčková neboli Madeira

0 hodnocení04:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • hovězí kližka na vývar
  • velké hovězí bifteky z pravé svíčkové
  • anglická slanina
  • jalovec (naprosto nezbytný!!!!)
  • tymián (naprosto nezbytný!!!!)
  • špetka citrónové kůry
  • pepř celý
  • nové koření celé
  • bobkový list
  • sůl
  • cukr
  • máslo
  • olivový olej
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • rajče
  • hlíva ústřičná
  • láhev vína Madeira, portského či Kagoru
  • mražené zelené fazolové lusky (ne nakládané)
  • Příprava:

Postup

1 Příprava:
2 Pravá SVÍČKOVÁ se ve skutečnosti dělá úplně jinak, než jak je zvykem v České republice, nicméně skutečný recept je pro většinu obyvatel naší vlasti značným překvapením.
3 Tak například hned zkraje uvádím, že do svíčkové rozhodně nepatří smetana a knedlíky jsou jako příloha úplně mimo mísu. Svíčková omáčka musí mít velmi temnou barvu - žádná béžová!!! Zde nabízím pravý recept:
4 Připravíme silný hovězí vývar vařením kližky v neosolené vodě asi hodinu a půl. Kližku vyjmeme a ponecháme na jiné účely (třeba pro pejska). V tomto silném vývaru asi hodinu vaříme nakrájenou kořenovou petržel, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, kousíček citrónové kúry, JALOVEC a TYMIÁN (naprosto nezbytné, jinak to nemá s pravou svíčkovou nic společného!!!). Mezitím na másle osmažíme nahrubo nakrájenou zbylou cibuli, mrkev a celer. Přidáme sůl a dusíme pod pokličkou úplně doměkka - zelenina se musí pod jemným tlakem vařečky úplně rozpadat. Pak začneme postupně přilévat připravený vývar i s kořením a petrželí. Přidáme nakrájené rajče a krájenou hlívu. Průběžně vaříme a doléváme, dokud všechen vývar nevlijeme do směsi. Ještě chvíli vaříme, dokud směs lehce nezhoustne. Přidáme lžičku cukru, směs vychladíme ve vodní lázni a VELMI PEČLIVĚ rozmixujeme (i s kořením!!!) na jemnou omáčku. Teď už by to mělo být dostatečně husté, aniž byste zahušťovali takovými nesmysly jako je mouka nebo jíška.
5 Vzniklou hnědou omáčku uvedeme za stáleho míchání opět do varu, a přiléváme pomalu velké množství sladkého vína Madeira nebo portského (dobře se však hodí i bulharský Kagor). Můžeme dodatečně dosolit dle potřeby, aby byla chuť vyvážená. Až se vyvaří alkohol, omáčku dáme vychladit.
6 Podáváme takto:
7 Velké bifteky z pravé svíčkové naložíme na den a noc do směsi olivového oleje, vína, cukru, soli a pepře. Až se dostaví hosté, osmažíme bifteky na olivovém oleji tak, aby byly křupavé na povrchu a uvnitř měly šťavnaté růžové jádro. Bifteky pak každému hostu nakrájíme ostrým ozubeným nožem na 10 tenkých plátků, polijeme horkou omáčkou a jako přílohu přidáme zelené fazolové lusky osmažené s kousíčky anglické slaniny (připravíme je ze zmrazených, nikoliv z naložených, aby byly křupavé). Omáčka by měla mít lahodnou omamnou chuť, která se vpíjí do patra a vyvolává v hodovníkovi závratnou rozkoš, z níž se téměr točí hlava.
8 Jelikož se jedná o poměrně náročný projekt, doporučuji uvařit omáčky zhruba pět litrů a zmrazit. Kdykoliv má pak přijít host, potrvá příprava krátce - stačí udělat bifteky, přílohu a omáčku rozmrazit a ohřát.

Mohlo by Vás zajímat

Svíčková podle maminky
Postup přípravy: Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké ...
00:44
Svíčková na smetaně
Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek ...
00:44 · 
Svíčková pro lenochy
Do tlakového hrnce nasypu všechno dohromady (bez smetany), zaliji vodou, až je maso potopené, osolím, opepřím a dám na mírném ohni vařit do změkn...
00:44 ·  · 01:00
Svíčková omáčka
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku.Do základu vložíme osolené hovězí maso a krátce ho v celku opečeme.Mírně ho p...
00:44 ·  · 01:00 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...