Révové víno

0 hodnocení03:00snadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • hroznů( asi 7,5l moštu) 10 Kg
  • vody a 140 - 150g krystalového cukru. 3 l
  • Pro sladší víno dáme pouze 2 l vody a 150 - 170g krystalového cukru.

Postup

1 Hrozny dobře opláchneme vodou,necháme je okapat a podrtíme je i se třapinami.V domácích podmínkách je můžeme rozemlít na ručním masovém strojku,nebo rozmačkat v nádobě dřevěnou paličkou či rukama.Takto vzniklý rmut co nejdříve procedíme přez nerezové či umělehmotné sítko,ale také můzeme použít k prolisování řídkou tkaninu.Z 10Kg hroznů budeme mít asi 7,5 l moštu,do něhož přidáme asi 3 l nejlépe studniční vody,v které jsme rozpustily 140 - 150g krystalového dukru.Chceme li mít víno sladší,použijeme pouze 2 l vody a 150 - 170g cukru.Větší množství cukru sice zvýší sladkost vína,avšak je větší zárukou,že nám víno nezoctovatí.Rozmačkané a vylisované hrozny révy vinné sice vykvasí i bez přidání kvasinek,avšak stále více se uplatňují zákvasy připravené čistými kulturními kvasinkami,pro náš účel zakoupíme v drogériích suché vinné kvasinky,z nichž si zákvas připravíme podle návodu a přidáme jej rovněž do moštu.Ten potom nalejeme do pečlivě vypařeného demižonu,nebo jej rozdělíme do pětilitrových sklenic se širokým hrdlem.Avšak pozor,nesmíme nádobu naplnit zcela,musíme nechat prostor pro bouřlivé kvašení.Tyto kvasné nádoby pečlivě uzavřeme buď korkovou zátkou se skleněnou kvasnou trubičkou nebo kvasnou zátkou vínka a dáme mošt kvasit do místnosti,kde teplota nepřesahuje 20st C.(při vyšší teplotě probíhá kvašení rychleji,ale víno není tak lahodné.)Kvasit budeme max. 5 týdnů.Jakmile kvasným uzávěrem neprocházejí bublinky oxidu uhličitého,víno se začíná čistit a na dno se usazuje vrstva kvasinek.V té době musíme provést první stočení vína,abychom jej oddělily od kalu na dně nádoby.Kvasnou nádobu opět vymyjeme,nalijeme do ní zpět stočené víno,uzavřeme opět zátkou a postavíme nádobu do místnosti,kde nebývá teplota vyšší než 12 - 13st C tj.nejlépe ve sklepě.Víno již nekvasí,jen se dále čistí a uzrává.Takto je necháme v klidu nejméně 14 dní,kdy je možné stáčet víno do lahví a pečlivě je uzavírat napařenými korkovými zátkami.V případě potřeby stočíme víno při samovolném čištění a zrání několikrát.

Mohlo by Vás zajímat

Pravý vánoční punč
Rozinky přes noc naložte do rumu. Čaj, víno, plátky citronu, celé skořice a hřebíčky uveďte k varu, ale nevařte. Do sklenic dejte nejdříve rozi...
Rybízové víno
Postup přípravy: Před přípravou vína asi 2-3 dny připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína). Do čisté 2 dl s...
 · 00:44
Švejkův grog
Postup přípravy: 0,5 l vody dej svařit s novým kořením (2-3), 6 celých pepřů, 10hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citr. kůry(asi z půlky citr...
 · 00:44 · 00:44
Bezinkové víno
Otrhané bezinkové plody zalijeme vodou a 0,5 hodiny vaříme. Potom přidáme cukr, hrozinky, skořici, hřebíček a necháme přejít varem. Po vychladnut...
 · 00:44 · 00:44 · 22:39 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...