Skopový tokáň s kukuřičnými noky

0 hodnocení01:20
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • skopové kýty bez kosti 500 g
  • slaniny 60 g
  • středně velké cibule 2
  • stroužky česneku 2
  • rajčatového protlaku 1 lžíce
  • bílého vína 0,2 l
  • sůl
  • majoránka
  • pepř
  • NOKY:
  • jemné kukuřičné krupice (Inka) 200 g
  • žloutky 2
  • másla 60 g
  • sůl
  • olej na smažení nebo sádlo

Postup

1 1. Skopové maso odblaníme a nakrájíme napřed na tenké plátky a potom na nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a osmažíme na ní jemně nakrájenou cibuli. Přidáme maso, osolíme, okořeníme a osmahneme. Mírně podléváme vínem s vodou vždy, když se tuk odděluje od šťávy. Jakmile maso měkne, přidáme do vydušené šťávy rajčatový protlak, chvilku jej osmahneme, aby se spojil s tukem, podlejeme a maso dodusíme doměkka.
2 2. Kukuřičnou kaši zavaříme za stálého míchání ve vodě, aby se neudělaly hrudky. Do hodně husté kaše vmícháme čerstvé máslo, sůl a po vychladnutí žloutky. Dobře promícháme a lžičkou namočenou ve vodě nebo tuku vykrajujeme malé noky, které smažíme na tuku dorůžova. Podáváme k tokáni jako přílohu.

Mohlo by Vás zajímat

Skopový pilaf
1. Skopové maso omyjeme, osušíme, odkrojíme tučné části a nakrájíme na kostky (asi dvoucentimetrové). Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Máslo ...
01:30
Haggis - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).
Pořádně proprat žaludek, vymnout ho hrubou solí, obrátit naruby a dočista ho oškrábat. Vložit ho do studené vody a nechat namočený do druhého dne...
01:30
Skopový guláš
Postup přípravy: Skopové nekrájíme na kostičky dáme do hrnce a přehoupneme ho ve 3 vodách jako držďky, tím se zbavíme zbytků loje, co nešel vykrá...
01:30 · 00:44
Skopová kýta po vídeňsku (pro Vodnáře)
Skopovou kýtu dobře odblaníme a popřípadě zbavíme tuku. Nožem nebo protýkací jehlou uděláme v mase otvory a protýkáme polovinou slaniny nakrájené...
01:30 · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...