Švestkový kynutý koláč

Švestkový kynutý koláč
0 hodnocení00:25
Sdílet Označení

Suroviny

  • Kynuté těsto:
  • polohrubé mouky 375 g
  • bal instantního Droždí Dr. Oetker 1
  • cukru 50 g
  • bal Vanilinového cukru Dr. Oetker 1
  • soli špetka
  • vejce (velikosti M) 1
  • vlažného mléka 200 ml
  • rozpuštěného a zchlazeného másla 50 g
  • Švestková obloha:
  • asi 2,5
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

1 1. V míse smícháme prosátou mouku s instantním droždí. Zbývající suroviny přidáme k mouce a promícháme ručním mixérem (hnětací metly) - nejdříve na nižším stupni, poté na vyšším stupni asi 5 min. Takto vytvoříme hladké těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Pak těsto lehce poprášíme moukou a na pracovní ploše znovu krátce prohněteme. Těsto přendáme na vymaštěný plech a vytvarujeme koláč.
2 2. Švestky opláchneme, necháme oschnout a poté odpeckujeme. Švestky pokládáme na těsto rozpůlenou stranou nahoru (vytvoříme šupinky). Koláč necháme ještě chvíli v teple, dokud znatelně nezvětší svůj objem.
3 Dáme péct:
4 Horní a spodní ohřev: cca 200 - 220 °C (předehřát)
5 Horký vzduch: 180 - 200 °C (nepředehřát)
6 Plyn: stupeň 3-4 (předehřát)

Mohlo by Vás zajímat

Kokosová buchta
Těsto na koláč smícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Posypeme kokosem smíchaným s cukrem a dáme upéct. Máslo rozpustíme a smícháme s ...
 · 00:45
Americká buchta
Postup přípravy: Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a p...
 · 00:44
Bratislavská buchta
1. Vejce, vanilkový i krystalový cukr vyšleháme, přidáme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a zpracujeme v těsto, které rozdělíme na dvě části...
 · 00:44 · 00:45 · 
Buchta s děsně dobrou polevou
Postup přípravy: Sypké ingredience na buchtu smícháme dohromady v míse, přidáme vejce, olej a kefír. Vše rychle zpracujeme, vytvoříme řídké těsto...
 · 00:44 · 00:45 ·  · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...