Svíčková na smetaně

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • hovězího zadního (falešné svíčkové) 800 g
  • kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 250 g
  • slaniny 200 g
  • cibule 1
  • 1,5l hovězího vývaru (bujónu)
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • olej
  • na omáčku:
  • smetany ke šlehání 5 dl
  • hladké mouky 60 g
  • plnotučné hořčice 3 lžíce
  • brusinkového kompotu 200 g
  • cukr krystal
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • petržel

Postup

1 Svíčkovou prošpikujeme slaninou. Pro ulehčení prozradíme, jak si špikování ulehčit: pokud klínky slaniny naskládáme na potravinářskou fólii nataženou přes talíř a dáme zmrazit, získáme krásně rovné slaninové „hřebíky“, které do masa zajedou jak po másle. Maso svážeme provázkem, aby si uchovalo pěkný tvar.
2 Kostky kořenové zeleniny osmahneme na slanině, zasypeme najemno nakrájenou cibulí a orestujeme do zlatova. Zalijeme vývarem, přidáme prošpikované maso, které je lepší neopékat, aby omáčka byl silnější, dále přidáme koření (pokud použijeme košíček na čaj, nemusíme koření pracně vybírat), přivedeme k varu a dáme pod pokličkou péct do trouby, dokud maso nezměkne.
3 Hotové maso a koření vyjmeme, přilijeme smetanu s moukou na zahuštění a dochutíme hořčicí, brusinkami, cukrem a solí. 15 minut za občasného míchání provaříme. Na závěr omáčku rozmixujeme do hladka a její chuť zvýrazníme trochou cukru, octa a soli.
4 Do omáčky těsně před podáváním přidáme našlehanou smetanu. Pokud na závěr talíř dozdobíme plátkem citronu, brusinkami a petrželkou, bude to nejen dobré, ale i krásné.

Mohlo by Vás zajímat

Pravý hospodský hovězí guláš
cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. P...
 · 00:30
Anglický roastbeef
Maso zbavíme loje a odblaníme. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme na část dobře rozehřátého sádla a po všech stranách prudčeji opečeme. ...
 · 01:00
Klasická svíčková podle Dalibora Navrátila
Mrkev, cibuli, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a osmahneme v něm zeleninu. Zelenina se nemá ...
Hovězí na pepři
Hovězí maso osušíme, odblaníme, silně posolíme (cibule je sladká) a pečlivě obalíme v pepři. Pepřem nešetřit. V kastrolu na kamnech rozpálíme ole...
 · 00:03
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...