Tlustej Pickert

Tlustej Pickert
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • Kynuté bramborové těsto:
  • moučných brambor 1 kg
  • rovná KL soli 1
  • vejce 3
  • polohrubé mouky 500 g
  • sušeného Droždí Dr.Oetker 1 bal
  • vlažného mléka 125 ml
  • rozinek 250 g
  • Na smažení a servírování:
  • asi oleje 200 ml
  • moučkový cukr na posypání
  • marmeláda na potření

Postup

1 1. Brambory omyjeme, oloupeme, znovu omyjeme a najemno nastrouháme. Nastrouhané brambory vymačkáme a dáme do síta vykapat. Vykapané brambory dáme do mísy, přidáme sůl, vejce a rozmícháme. Přidáme mouku smíchanou s droždím, vlažné mléko a pomocí vařečky propracujeme, až vznikne spojité těsto. Pak propracujeme těsto ještě pomocí elektrického mixéru (hnětací metly).
2 2. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout po dobu asi 60 minut (aby zřetelně zvětšilo svůj objem). Po vykynutí zapracujeme do těsta rozinky. Těsto dáme do vymazané formy na biskupský chlebíček (35x11 cm) a opět necháme na teplém místě vykynout. Pak dáme péct:
3 Elektrická trouba: cca 180 °C (předehřát)
4 Horký vzduch: cca 160 °C (nepředehřát)
5 Plynová trouba: stupeň 3 (nepředehřát)
6 Doba pečení: asi 60 minut
7 3. Po upečení vyndáme Pickerta z formy a necháme ho na kuchyňské mřížce vychladnout. Pak ho nakrájíme na asi 24 plátků o šířce cca 1,5 cm. Pánev velmi lehce potřeme olejem, rozehřejeme a každý plátek Pickerta opečeme z obou stran dozlatova (průběžně potíráme pánev olejem).
8 4. Pickerta servírujeme posypaného moučkovým cukrem a potřeného marmeládou.