Vepřové koleno - komplexně využité
Suroviny
na porce
- velké syrové zadní vepřové koleno 1
- středních cibulí 5
- stroučků česneku (1 palice) 7
- fazole v konzervě (pikantní)
- sáčku mražene zelenina (hrášek, mrkev, kukuřice atd) 0,5
- kostka zeleninového vývaru rozvařená v vody 1 l
- rajského protlaku 1 lžíce
- krajíčky chleba 2
- tmavá zásmažka
- sádlo
- sladká mletá paprika (i trochu pálivé)
- bobkové listy 3
- nová koření 2
- pepřů 10
- ocet
- majoránka
- sůl
- mletý pepř
Postup
1 Na rozseknutém koleně nařežeme podélně kůži, event. oddělíme části s masem. Vložíme natěsno do papiňáku, zalejeme vodou na prst nad koleno, přidáme 2 oloupané překrojené cibule, 5 stroučků česneku, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Dáme vařit asi na 1 hodinu.
2 Nakrájíme 2 cibule a na sádle osmažíme do hněda. Přisypeme papriky, po chvilce rajský protlak a orestujeme. Za stálého varu a míchání postupně podléváme asi půl litrem vývaru z kostky. Provaříme asi 10 min., pak přidáme najemno nakrájený chleba a rozvaříme. Na závěr ponorným mixerem šťávu rozmixujeme.
3 Mezi tím je hotové koleno. Po odfouknutí z papiňáku vytaháme provařené části kolena. Vývar z kolena přecedíme přes cedník, z povrchu naběračkou odebereme mastný podíl a přelejeme ho do gulášové šťávy. Koleno rozdělíme na maso, kůže s vyvařeným tukem a kosti.
4 Maso necháme trochu vychladnout a nakrájíme ho na menší kostky a asi 0,666666666666667 vložíme do horké gulášové šťávy, aby se rozleželo.
5 Kůže pomeleme na masovém mlýnku a vrátíme do odmaštěného vývaru. Přisypeme zmraženou zeleninu, nalejeme trochu octa a asi 20 min. provaříme. Hotovou směs nalejeme do formy a tuto huspeninu necháme zchladit.
6 V dalším hrnci na sádle zpěníme 1 cibuli, zalijeme zbývajícím půl litrem vývaru z kostky, přidáme fazole z konzervy bez nálevu, zbývající 0,333333333333333 masa a provaříme. Přidáme nadrobno nakrájené 2 stroučky česneku, hustotu této polévky upravíme hnědou zásmažkou, dochutíme majoránkou a solí.
7 Gulášek dochutíme solí a pepřem.
8 Takže menu je následující:
9 Oběd: fazolová polévka s masem, vepřový gulášek nejlépe s bramborovým knedlíkem
10 Večeře: slovácká huspenina s cibulkou a octem, chléb
11 A pokud se okolo Vašeho domu pohybuje nějaká hyena, tak pro ni je ta kost.
12 Doporučená příloha:
13 pivo, pivo a snad ještě jedno pivo
14 Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika
Mohlo by Vás zajímat
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
· 01:15 ·
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
· 01:15
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájen...
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
Komentáře