Vepřové koleno - komplexně využité

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • velké syrové zadní vepřové koleno 1
  • středních cibulí 5
  • stroučků česneku (1 palice) 7
  • fazole v konzervě (pikantní)
  • sáčku mražene zelenina (hrášek, mrkev, kukuřice atd) 0,5
  • kostka zeleninového vývaru rozvařená v vody 1 l
  • rajského protlaku 1 lžíce
  • krajíčky chleba 2
  • tmavá zásmažka
  • sádlo
  • sladká mletá paprika (i trochu pálivé)
  • bobkové listy 3
  • nová koření 2
  • pepřů 10
  • ocet
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

1 Na rozseknutém koleně nařežeme podélně kůži, event. oddělíme části s masem. Vložíme natěsno do papiňáku, zalejeme vodou na prst nad koleno, přidáme 2 oloupané překrojené cibule, 5 stroučků česneku, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Dáme vařit asi na 1 hodinu.
2 Nakrájíme 2 cibule a na sádle osmažíme do hněda. Přisypeme papriky, po chvilce rajský protlak a orestujeme. Za stálého varu a míchání postupně podléváme asi půl litrem vývaru z kostky. Provaříme asi 10 min., pak přidáme najemno nakrájený chleba a rozvaříme. Na závěr ponorným mixerem šťávu rozmixujeme.
3 Mezi tím je hotové koleno. Po odfouknutí z papiňáku vytaháme provařené části kolena. Vývar z kolena přecedíme přes cedník, z povrchu naběračkou odebereme mastný podíl a přelejeme ho do gulášové šťávy. Koleno rozdělíme na maso, kůže s vyvařeným tukem a kosti.
4 Maso necháme trochu vychladnout a nakrájíme ho na menší kostky a asi 0,666666666666667 vložíme do horké gulášové šťávy, aby se rozleželo.
5 Kůže pomeleme na masovém mlýnku a vrátíme do odmaštěného vývaru. Přisypeme zmraženou zeleninu, nalejeme trochu octa a asi 20 min. provaříme. Hotovou směs nalejeme do formy a tuto huspeninu necháme zchladit.
6 V dalším hrnci na sádle zpěníme 1 cibuli, zalijeme zbývajícím půl litrem vývaru z kostky, přidáme fazole z konzervy bez nálevu, zbývající 0,333333333333333 masa a provaříme. Přidáme nadrobno nakrájené 2 stroučky česneku, hustotu této polévky upravíme hnědou zásmažkou, dochutíme majoránkou a solí.
7 Gulášek dochutíme solí a pepřem.
8 Takže menu je následující:
9 Oběd: fazolová polévka s masem, vepřový gulášek nejlépe s bramborovým knedlíkem
10 Večeře: slovácká huspenina s cibulkou a octem, chléb
11 A pokud se okolo Vašeho domu pohybuje nějaká hyena, tak pro ni je ta kost.
12 Doporučená příloha:
13 pivo, pivo a snad ještě jedno pivo
14 Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika

Mohlo by Vás zajímat

Segetinský guláš
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
 · 01:15 · 
Baskické vepřové s fazolemi
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
 · 01:15
Zvíkovský rarášek v alobalu
Vepřové plátky mírně nakle­peme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrá­jen...
Uzbecký plov
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...