Vepřové kotlety s koprovou a paprikovou omáčkou - Sertésborda Kapros Paprikamárt
01:30
Suroviny
na porce
- Recept pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, "The Cooking of Vienna´s Empire"
- vepřových kotlet asi 2 cm silných, tlusté okrájené 8
- sádla 3 PL
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mouka na obalení kotlet
- hrnku jemně usekané cibule 1,5
- česneku na jemno posekaný 1 stroužek
- sladké papriky, té nejkvalitnější co máte 3 PL
- l hrnku kuřecího (nebo jiného) vývaru, i z kostky
- hrnku sladké šlehačky 0,33
- hrnku zakysané smetany 0,33
- rovné PL mouky 2
- jemně usekaného kopr 3 PL
Postup
1 Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
2 Ve větší pánvi rozpálíme sádlo až se z něj začne lehýnce kouřit, na něm osmahneme kotlety 3 minuty z každé strany a položíme stranou.
3 Do pánve dáme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, ještě chvilku osmahneme (zhořkl by). Sundáme s ohně, vmícháme papriku, nalijeme vývar a uvedeme do varu. V tekutině rozpustíme výpečky.
4 Do pánve vrátíme kotlety a na mírném plameni dusíme 1 hodinu, až je maso měkké. Pak maso vyndáme a dáme do tepla.
5 V hrnku smícháme šlehačku se zakysanou smetanou a moukou. Míchajíce nalijeme do pánve a mícháme, až se rozpustí a udělá hustá šťáva. Přidáme kopr, ještě promícháme, už dál nevaříme. Osolíme dle chuti.
6 Na talíře dáme maso, zalijeme omáčkou a můžeme ještě nějakou podávat v omáčníku.
7 Doporučená příloha:
8 Noky, spatzle, rýže, konečně i poctivý český knedlík není k zahození.
9 Původní kuchyní tohoto receptu je Maďarsko
Mohlo by Vás zajímat
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
· 01:15 ·
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
· 01:15
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájen...
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
Komentáře