Vepřové plátky po indicku

0 hodnocení00:30
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • pěkné, kvalitní kusy vepřového masa (pečeně, kotlety) cca 1,5 až 2 cm silné 2
  • Na naložení:
  • čerstvého strouhaného zázvoru 2 KL
  • medu 1 KL
  • Worcestru 2 KL
  • citronové šťávy 1 KL
  • Karí (já používám klasické sypké koření Kari) 1 KL
  • česneku 1 stroužek
  • olej
  • Na omáčku:
  • cca 100 ml smetany (sladké, 10% nebo 12%)
  • trojúhelníčky taveného sýru 3
  • šunky 50 g
  • (možno přidat kososové mléko, ananas)

Postup

1 Maso mírně(!) naklepeme, osolíme a opepříme. Ingredience na naložení smícháme, přidáme takové množství oleje, aby nám to pěkně obalilo oba kousky masa (mně stačily cca 2-3 lžíce). Naložené maso dáme do ledničky tak na 2-3 hodinky.
2 Masko pak opečeme na prudším plameni z obou stran (z každé tak cca 2-3 minutky, podle tloušťky masa). Vyjmeme jej, výpek rozředíme smetanou, rozpustíme v něm tavený sýr a přidáme na kostičky či proužky nakrájenou šunku.
3 Chvíli to trvá, než se sýr pořádně rozpustí, proto možná budeme muset přidat ještě trošku smetany (podle toho, jak moc chceme mít omačku hustou). Až je omáčka hotová, vložíme na chvíli na prohřátí ještě maso (možno v ní i chvíli podusit).
4 Poznámky:
5 1. Omáčku není třeba moc solit, sýry o sobě jsou relativně slané.
6 2. Dochucení omáčky - já přidávám směs koření Mexické bylinky - taková lahvička od Avokáda. Kdo má rád hodně karí, může si jej přidat do omáčky, ale je třeba počítat s tím, že maso je dost aromatické.
7 3. Část smetany lze nahradit kokosovým mlékem pro více exotičtější chuť.
8 4. Do omáčky lze přidat i ananas, kdo má rád maso víc na sladko (doma ho nejí, ale je to s ním lahůdka!).
9 5. Velmi zajímavé může být vyměnit klasické kari kořeni za červenou kari pastu, to jsem ale ještě nevyzkoušela.
10 Doporučená příloha:
11 rýže, hranolky, zeleninový salát (rajčata + salát). Vlastně cokoliv, co jde namáčet v omáčce.
12 Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika

Mohlo by Vás zajímat

Segetinský guláš
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
 · 01:15 · 
Baskické vepřové s fazolemi
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
 · 01:15
Zvíkovský rarášek v alobalu
Vepřové plátky mírně nakle­peme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrá­jen...
Uzbecký plov
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...