Výroba domácího jablečného octa
Postup
1 Jablka omyjte a nastrouhejte nebo v mixéru
2 rozsekejte i s jádřinci a slupkou. Vložte
3 do velké láhve od okurek a zalijte vodou
4 tak, aby sahala cca. 5 cm pod okraj láhve.
5 Přiklopte talířkem či jiným víčkem a ponechte týden na teplém místě.
6 Dvakrát denně obsah promíchejte. Po týdnu sceďte, nádobu znovu
7 přiklopte a dejte na 21 dní na temné místo, např. do spíže, dozrát.
8 Potom přeceďte přes plátýnko, nebo lépe stočte hadičkou, nalijte do
9 lahví, uzavřete a uložte do chladničky, kde vydrží až rok.
Mohlo by Vás zajímat
Příprava:
Na výrobu ovocného octa spotřebujeme padaná i natlučená jablka, která dobře omyjeme a vadných částí zbavíme. Můžeme přidat i čisté jád...
Smíchejte 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 4 lžíce červeného vinného octa a 150 ml olivého oleje. Osolte a opepřete.
Zálivku dejte do vel...
Oloupanou hlízu celeru rozkrájíme na kostičky, přidáme 100 g hořčicového semínka, 130 ml alkoholu a litr octa. Necháme tři až čtyři dny stát, pře...
Do octa dáme pokrájený estragon, papriky, na kousky pokrájenou cibuli. Po 14 dnech přecedíme a ocet užíváme do salátů a majonéz...
Komentáře