Výstup na Matternhorn

0 hodnocení00:40
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • bezkostnaté plátečky z konce krkovice nebo začátku pečeně o šířce aspoň 3 cm 2
  • sůl, pepř
  • stroužky česneku 2
  • olej
  • sádla 1 PL
  • jablečného džusu nebo moštu 2 dl
  • pár listů špěnátu nebo mangoldu
  • ementálu (cca 3 centimokubíky) nebo 4 plátky téhož 2 kostky
  • velké podlouhlé brambory 2
  • párátka 3

Postup

1 Medailonky pěstí (silně) nebo paličkou (jemněji) zvětšíme do placata, potřeme vytřeným česnekem, osolíme, opepříme, vložíme do mísy nebo většího hlubokého talíře a zalijeme olejem. Něčím to přikryjeme a dáme přes noc do ledničky.
2 Na pekáčku rozprskáme sádlo a oba plátky rychle opečeme. Podlijeme jablečným džusem a vrazíme do rozhicované pece. Sem tam maso poléváme šťávou, výpekem nebo vývarem.
3 Brambory oloupeme a na jedné špičce dostatečně seřízneme tak, aby na plošce mohly stát. Chceme-li si vyhrát, můžeme bramboru seříznout do tvaru homole nebo něčeho takového. Uvaříme v osolené vodě do polohotova.
4 Při obracení masa poklademe horní stranu několika listy špenátu, čímž vyrobíme pravou nefalšovanou švýcarskou louku. Uprostřed plátku vztyčíme bramborový Matternhorn, nechce-li tam držet, vztyčíme ho vedle masa a pak ho jenom přemístíme. Dopečeme.
5 Jedno párátko přepůlíme a s pomocí režné nitě a dvou dalších párátek umně zhotovíme dva křížky.
6 Těsně před dopečením srovnáme Matternhorny doprostřed plátků, na špičku položíme kostku (nebo navrstvené a do čtverců seříznuté plátky) ementálu a zajistíme vrcholovým křížkem. V peci necháme dojít do sýroroztavena.
7 Plátky velmi opatrně přesuneme na talíře (vůbec nevadí, budou-li medailonky místy přepadávat přes okraj talíře) a zastříkneme zbylým sosíkem, který můžeme i trošku zahustit hladkou moukou nebo zjemnit smetanou.
8 Jíme stylově cepínem a v kompletní horolozecké výbavě.
9 Doporučená příloha:
10 dobré bílé víno
11 Původní kuchyní tohoto receptu je Švýcarsko

Mohlo by Vás zajímat

Segetinský guláš
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
 · 01:15 · 
Baskické vepřové s fazolemi
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
 · 01:15
Zvíkovský rarášek v alobalu
Vepřové plátky mírně nakle­peme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrá­jen...
Uzbecký plov
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...