Závin orechový a makový

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na 4 porce

  • múky « 550 g
  • masla 250 g
  • • 3 žĺtky e 30 g
  • droždia . mlieka* 1,5 dl
  • rumu • 80 g cukru 0,5 dl
  • vajcia - soľ* 2
  • <"» Maková plnka:* maku 200 g
  • e 2 lyžice medu* cukru 120 g
  • e hrozienok* 1,5 dl
  • postrúhanú citrónovú kôru
  • ™» Orechová plnka: • 200 g
  • orechov* 2 lyžice hustého 2
  • marhuľového lekváru • 120 g cukru a 1,5 dl mlieka 50 g
  • hrozienok * postrúhanej 30 g
  • čokolády* rumu 0,5 dl

Postup

1 S prácou začneme predchádzajúci večer. Múku spracujeme s maslom, pridáme žĺtky, mliečny kvások, v rume rozpustený cukor a štipku soli.
2 Cesto vypracujeme a uložíme do chladničky. Pripravíme si aj
3 plnky: zomletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme vriacim mliekom, pridáme hrozienka, med a postrúhanú citrónovú kôru. S cukrom pomiešame mleté orechy, takisto zalejeme vriacim mliekom, pridáme
4 hrozienka, lekvár, postrúhanú čokoládu a ochutíme rumom.
5 Aj plnky uložíme do chladničky.
6 í Na druhý deň pokračujeme v práci: cesto rozdelíme na 4 časti a na múkou posypanej doske každú vyvaľkáme na približne 3 mm
7 hrubý obdĺžnik. Dva obdĺžniky natrieme makovou a dva orechovou plnkou, skrútime a dáme na plech, ktorý sme vytreli maslom. Závin potrieme rozhabarkovaným vajcom a asi hodinu necháme odpočívať. Po hodine opäť potrieme vajcom, vrch popicháme vidličkou
8 a pečieme pri teplote 180 °C.

Mohlo by Vás zajímat

Křehký vánoční závin
Z prosáté osolené mouky, oleje a vlažného mléka připravíme vláčné těsto. Necháme je alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout. Poté těsto rozdělíme n...
 · 00:33
Perník ružomberský - závin
Cukr, tuk, vejce, med a vanilku smícháme a dokonale rozetřeme ručně nebo ve šlehači. Na vále smícháme mouku se sodou, přidáme perníkové koření a...
Jablkový závin 2
Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky.Dáme do kastrůlku nad oheň a malinko podlijeme vodou. později přidáme cukr a nakonec, když už je pyré h...
 · 
Tažený závin
Uděláme těsto, rozválíme ho asi na 2mm tloušťku, plníme náplní( cukr, skořice, vanilka, strouhanka, jablka popř. jiná náplň. Před upečením pomaže...
 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...