Zelňáky iii.

0 hodnocení00:44
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • Těsto: 400 g polohrubé mouky
  • droždí (1 kostka) 42 g
  • 200-250 ml mléka
  • práškového cukru 1 lžíce
  • sádla 40 g
  • žloutek 1
  • půl lžičky soli
  • tuk na vymazání plechu
  • sádla na potření 1 lžíce
  • Náplň:
  • bílého hlávkového zelí 500 g
  • sádla 1 lžička
  • prorostlé slaniny 100 g
  • půl lžičky mletého černého pepře
  • soli 1 lžička

Postup

1 Postup přípravy: Těsto: do misky dáme mouku, přidáme rozdrobené droždí, vlažné mléko, cukr, rozpuštěné vlažné sádlo, žloutek, sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě vykynout.
2 Náplň: na rozehřáté sádlo dáme najemno nakrájené zelí, osolíme, opepříme a dusíme téměř doměkka. Slaninu pokrájíme na maličké kostičky, přidáme do zelí a ještě chvíli dusíme. Vykynuté těsto promísíme a na pomoučeném vále vyválíme silné 0,75 cm a pokrájíme na čtverečky. Do středu každého čtverečku dáme zelnou náplň, okraje pevně spojíme, vytvarujeme koule a spojenou částí klademe na vymazaný plech asi 1 cm od sebe, potřeme rozpuštěným sádlem (důkladně, protože těsto všechno sádlo vypije) a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 35-45 minut. Po upečení ještě horké potřeme zbylým sádlem.
3 Nemějte obavy, zelňáky nejsou vůbec mastné! Jsou vláčné a měkoučké jako lívance. Nepoužívejte olej místo sádla, nebo budou tvrdé!

Mohlo by Vás zajímat

Zelňáky se škvarky
Ze zelí vymačkáme kyselý nálev a překrájíme je na menší nudličky. Sádlo rozpustíme. Mouku prosejeme na vál, přidáme zelí, rozpuštěné sádlo, škv...
00:45 · 
Zelňáky iv.
Postup přípravy: Rozválíme listové těsto a silně je potřeme kečupem smíchaným s několika prolisovanými stroužky česneku. Poklademe tím, co lednic...
00:45 ·  · 00:44
Kapustové závitky iii.
Postup přípravy: Kapustové listy vložíme do vroucí vody a asi pět minut vaříme. Vyjmeme a necháme okapat a vychladnout. Uvaříme rýži jako obvykle...
00:45 ·  · 00:44 · 00:44
Zelňáky
Na vále zpracujeme mouku se zelím, které umeleme na masovém strojku nebo pokrájíme, sádlem či mletými škvarky a vejci. Pokud je zelí dost kyselé ...
00:45 ·  · 00:44 · 00:44 · 00:45 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...