Bendův svratoušský bramborák

Bendův svratoušský bramborák
0 hodnocení01:00velmi snadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • 700-800 g syrových oškrába­ných brambor
  • středních (i větších) stroužků česneku 6
  • dětské krupičky (nebo hrubé mouky) 2 dl
  • 2-3 lžíce škvarků nakrájených na men­ší kousky (případně salám, uzené vařené maso apod.) - nemusíme dávat
  • 6-7 dl stu­deného mléka
  • špetka tymiá­nu (nemusí být)
  • drceného kmínu 0,5 lžičky
  • větší špetka v prstech rozemnuté majorán­ky
  • roztlučené kuličky nové­ho koření 4
  • špetka mletého pepře
  • 1-2 špetky soli
  • sádlo na vymazání plechu

Postup

1 Plech do trouby s vyšším okra­jem vymažeme sádlem (i okraje) a odložíme na chladné místo. Brambory nastrouháme na stru­hadle na malých otvorech (strou­háme do větší mísy). Zasypeme krupicí (moukou) a rozmícháme tak, aby zde nebyly hrudky. Zali­jeme mlékem a opět dobře roz­mícháme. Přidáme uvedené ko­ření (česnek utřeme se solí, pří­padně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Na konec vmícháme škvarky.
2 Vznik­lé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme tak, aby se netvořily shluky škvarků, nastrouhaných brambor apod. Těsto bude zhruba 1-1,5 cm vysoké, pečeme v předehřáté plynové troubě ne, úplně naplno 20-30 minut, v elektrické, zapnuté na 250° stupňů, asi 45 minut.
3 U správně upečeného bram­boráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vy­chladne, horký se při krájení trhá.
4 Zapíjíme kávou z melty, nebo rozpustnou kávou.

Poznámka

Mléka nemusí být tolik.

Mohlo by Vás zajímat

Ten nejkřupavější bramborák
Já bramborák připravuji trochu jednodušeji, ale o to víc je křupavý. Brambory nestrouhám na jemném struhadle, ale na velkých struhadlových očkách...
 · 
Kynutý bramborák
Ze syrových nastrouhaných brambor vymačkáme rukou vodu, přidáme vařené nastrouhané brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, česnek utřený se solí...
Bendův svratoušský bramborák.
Plech do trouby s vyšším okrajem vymažeme sádlem (i okraji) a odložíme na chladné místo. Brambory nastrouháme do větší mísy. Zasypeme krupicí a ...
 · 01:00 · 
Veselý bramborák
Brambory na hrubo nastrouháme, osolíme opepříme, trochu okmínujeme a promícháme a vejci aprolisovaným česnekem. Do pánve dáme tuk, doprostřed dám...
 · 00:20 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...