Beskydské zelníky

0 hodnocenísnadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • syrových brambor 1 kg
  • vařených brambor 30 dkg
  • sůl
  • hladká mouka
  • máslo
  • nádivka:
  • hlávkového zelí 500 g
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • kmín drcený
  • sádlo nebo olej na případné vymazání plechu

Postup

1 Syrové brambory nastrouháme a v utěrce vymačkáme vodu. kterou necháme odstát. Do takto připravených brambor nastrouháme brambory vařené. Posolíme, přidáme trochu hladké mouky na zahuštění a zpracujeme těsto.Do tzěsta vrátíme usazený škrob z bramborové vody.
2 Na nádivku nakrájíme tenké nudličky z hlávkového zelí. Ty spaříme horkou vodou a podusíme ve vodě doměkka a přidáme koření - pepř, nové koření a sůl. Necháme vychladnout. Bramborové těsto roztáhneme na mokrou utěrku. Na těsto položíme zelnou náplň, pořeložíme a utěrkou přitlačíme.
3 Pomocí utěrky také přeneseme na vymaštěný plech a dáme péct až do růžové kůrčičky.
4 Po vyjmutí z trouby zelníky nakrájíme a polijeme máslem.
5 Podle chuti je možné i pocukrovat.

Mohlo by Vás zajímat

Šarišské zelníky
Postup přípravy: Připravíme klasické hustější kynuté těsto a necháme vykynout. Zelí nastrouháme na jemném struhadle a na trošce oleje podusíme se...
00:44
Zelníky
Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a přimícháme změklé máslo, sůl, cukr a vlahé mléko. Vypra...
00:44 · 01:30
Babiččiny zelníky
Do mísy prosejte mouku,udělejte si dolík do něho cukr na to rozdrobte droždí a nalijte vlažné mléko.Necháme aby se droždí zvedlo ,přidejte žloute...
00:44 · 01:30
Staročeské zelníky s bramborami
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme...
00:44 · 01:30
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...