Bramborové koláčky z pánve

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • několik brambor
  • olivový olej
  • kus pórku (jeho horní zelená část)
  • kus roquefortu (Niva) & 1 ks taveného sýru (nemáme-li nic lepšího po ruce :-)
  • sůl
  • pepř z mlýnku
  • citrónová šťáva

Postup

1 Oloupeme pár brambor a nakrájíme je na drobnější kostičky. Množství volte podle velikosti pánve, kterou máte zrovna po ruce. Budeme trochu vařit a chvilku opékat. Brambory krátce povaříme v osolené vodě. Necháme přejít varem a cca 3 minuty vaříme. K bramborám přidáme i zelené stonky pórku a po uvaření ihned propláchneme studenou vodou, aby zůstal svěže zelený a křehký. Brambory slijeme a osušíme je utěrkou.
2 Do pánve nalijeme několik lžic dobrého olivového oleje a předvařené kostky brambor opékáme ze všech stran. Čím jsou kostičky menší, tím lepší. Budou křupavé. Když se hrany brambor začínají chutně a zlatě vybarvovat, přidáme kousky sýru a necháme ho jen tak rychle a ledabyle rozpustit. Nesnažíme se ho na oleji rozpékat. Zakápneme pár kapkami citrónové šťávy, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a můžeme začít tvarovat koláčky na talíř.
3 K tomu nám postačí plochá miska, do které vmáčkneme lžící porci orestovaných brambor se sýrem a hromádku vyklepneme na pórkové lupení (to můžete ještě trochu v pánvi na másle nahřát, nebo nahřejte talíř!) Oko estéta ocení barevnou kompozici a pokud má estét i labužnické sklony, neujde jeho pozornosti ani chuť! Může být něco nechutného na dobře opečených brambůrkách s chutí delikátního sýru a vůní citrónové šťávy a čerstvě namletého pepře? Kousek lehké ryby nebo mořské plody se výborně hodí a podpoří svým charakterem jemnou chuť i vůni citrónu.

Mohlo by Vás zajímat

Ten nejkřupavější bramborák
Já bramborák připravuji trochu jednodušeji, ale o to víc je křupavý. Brambory nestrouhám na jemném struhadle, ale na velkých struhadlových očkách...
 · 
Bramborové šišky s mákem
Zpracujeme tuhé těsto, vválíme dlouhý váleček, ze kterého odkrajujeme silné šišky. Vaříme 4 minuty....
Bramborové placičky
Cibulku nakrájíme nadrobno. Spollu s petrželkou a majoránkou přidáme k mletému masu. Pak 2 vejce, přisypeme strouhanku a přidáme špetku muškátové...
 · 00:45 · 
Veselý bramborák
Brambory na hrubo nastrouháme, osolíme opepříme, trochu okmínujeme a promícháme a vejci aprolisovaným česnekem. Do pánve dáme tuk, doprostřed dám...
 · 00:20 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...