Kačení parmentier

Kačení parmentier
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • kačeních naložených stehen (Kačení Confit z Labužníka ZDE) 6
  • brambor 1,5 kg
  • strouhanka
  • másla ne kousky nakrájeného 100 g
  • Creme fraîche, nebo kyselé smetany 20 cl
  • stroužky česneku 2
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka
  • lehká salátová zálivka

Postup

1 Příprava:
2 Předehřát troubu na 220°C.
3 Nakrájet brambory na 1.2 cm plátky. Opláchnout je pod studenou vodou a dát je do hrnce s osolenou vodou. Přikryté přivéct je do varu a vařit je asi 20 minut. Oloupat a posekat česnek. Když jsou brambory měkké, přidat česnek, kousky másla a creme fraîche, vše osolit a opepřit a nakonec rozmačkat vidličkou.
4 Během doby co se vaří brambory sejmout co nejvíce sádla ze stehýnek. Poskládat je na velkou pánev a zahřát je. Vyjmout je pomocí děrované naběračky, položit je na ubrousekem vyložený talíř, nechat je osušit, sloupnout kůži a tu zahodit. Potom obrat maso z kostí a rozdrtit ho. Maso poskládat do pekáče a nahoru rozetřít brambory. Vrch posypat strouhankou a na ni rozdělit kousky másla.
5 Vložit do trouby na 20 minut, nebo až je povrch zlatohnědý a parmentier je prohřátý.
6 Upečený parmentier nakrájet na 8 porcí. Doprostřed nahřátého talíře položit jednu porci a ozdobit ji petrželkou. Na stranu položit hrst směsi malých salátových lístků a pokropit je zálivkou.
7 P.S. Antoine Parmentier za doby Ludvíka XVI propagoval brambory, které objevil při svém uvěznění v žaláři. Nazýval je lanýži chudých a na svém oblečení nositl bramborový květ. Trvalo to však nějakou dobu, než se mu podařilo prosadit brambory jako zeleninu. Tento přínos francouzské kuchyni byl odměněn pojmenováním bramborového pokrmu na jeho počest ¨Hachis parmentier¨, což je vrstva ochuceného mletého masa, rozmačkané brambory a sýr upečené v troubě. Mleté maso však může být směs a tradičně je to způsob, jak využít zbytků.
8 Použití kačeního konfit místo mletého masa je absolutní delikatesa a je to více sofistikovaný pokrm, velice vhodný pro návštěvy, protože ho lze připravit dopředu a před podáváním pouze sehřát.

Mohlo by Vás zajímat

Francouzská specialita - Garbure
Příprava: Fazole namočit do druhého dne. Slít je a propláchnout. Vložit je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem, zalít vše vodou, přidat bo...
05:00
Kačení confit z Francie do foroty (nesmírná pochoutka)
Naskládat stehna do misky velké tak, aby se tam tak tak vešly. Posypat je solí a popepřit je. Zastrčit mezi ně polovinu bobkových listů, tymiánu ...
05:00
Kačena nadívaná přílohou
Do kačeny vetřít zvenčí i uvnitř sůl. Ochutit pepřem a majoránkou. Zabalit kačenku do alobalu a dát ji do chladna. V osolené vodě si uvařiti f...
05:00
Japonská snadná kačení prsíčka ¨sake¨ pro dva
Na pánvi rozehřát olej a na něj vložit prsíčka kůží dolů. Smažit je, až je kůže hnědá a křupavá. Obrátit maso a smažit dalších asi 5 minut, až je...
05:00
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...