Lehký bramborový nákyp

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • brambor varného typu A/AB (například Rafaela) 1 kg
  • sáček mražené zeleniny
  • menší vajíčka 4
  • tvrdého 30 % eidamu na strouhání 50 g
  • velká cibule
  • mléka 100 ml
  • tuk na vymazání zapékací misky
  • velký bílý jogurt 1
  • sůl
  • koření dle chuti

Postup

1 Brambory pečlivě umyjte a dejte vařit se slupkou. Mezitím ve vroucí vodě krátce poduste mraženou zeleninu a nechte ji okapat na sítu. Zapékací nádobu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Uvařené, ale pevné brambory (raději je vařte kratší dobu, při zapékání dojdou) oloupejte, nakrájejte na plátky 3 až 5 mm silné a poskládejte na dno připravené zapékací nádoby. Osolte je, případně opepřete. Na ně navrstvěte na tenká kolečka nakrájenou cibuli, posypte nastrouhaným tvrdým sýrem a přidejte vrstvičku zeleniny, kterou jste smíchali se sněhem ze dvou bílků. Přidejte další vrstvičku brambor, cibule, sýru a zeleniny, a takto pokračujte dále. Nákyp ukončete vrstvou brambor a položte na ně kousky čerstvého másla. Zapékací nádobu zakryjte a zhruba na 10 minut dejte zapéct do horké trouby. Poté povrch posypte nadrobno nasekanou cibulí nebo zeleným pórkem, zbytkem strouhaného sýra a vše zalijte zbylými žloutky rozšlehanými v mléce. Pečte zhruba dalších 10 minut a ihned podávejte. Na talíři tento lehký bramborový nákyp dozdobte našlehaným, případně i ochuceným bílým jogurtem.

Mohlo by Vás zajímat

Bramborový salát
1. Kořenovou zeleninu povařte v mírně osolené vodě doměkka, ale jen tak, aby zůstala pevnější. Pak ji spolu s bramborami a okurkami nakrájejte na...
 · 00:40
Bramborový guláš s klobásou
Drobně nakrájené cibule zpě­níme na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zali­jeme trochou vody a uvedeme ji do varu. Přidáme brambo...
 · 
Bramborový salát
Brambory umyjeme kartáčkem ve studené vodě a pořádně z nich vydloubneme všechny klíčky. I mrkev podrobíme koupeli. Pak je naskládáme do hrnce, do...
 · 
Bramborový špíz s jehněčím masem
Maso nakrájíme na nudličky, feferonky drobně a zázvor posekáme. Smícháme feferonky, 5 lžic citr. šťáv, sůl, pepř a maso marinujeme 2 h. Brambory ...
 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...