Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Dorty > Mozartův dort
 

Mozartův dort

Mozartův dort
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Náročnost
středně
obtížný
Počet zobrazení
2590x
Autor: Dr.Oetker

SUROVINY

Těsto:
250 g změklého másla
250 g moučkového cukru
6 vajec
1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker
150 g hladké mouky
1 bal Kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker
250 g mletých lískových oříšků (možné i s vlašskými)
Na ozdobení:
asi 100 g meruňkové marmelády
200 g marcipánové hmoty
1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker
asi 12 g Omegy (100%tní tuk)

POSTUP

1. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny zašleháváme vejce (po jednom). Polevu rozpustíme podle návodu na obalu. Do našlehané pěny za stálého šlehání vymačkáme polevu a přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mletými ořechy. Krátce šleháme až vznikne polotuhé těsto.
2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dáme do ní těsto, které uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 55 minut. Po upečení necháme chvíli ve formě zchladnout, následně oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout.
3. Z pečícího papíru vystřihneme dva obdélníky po 30x15cm. Oba obdélníky položíme vedle sebe na studený korpus. Na papír položíme servírovací talíř a pak celý dort i s půlkami papíru překlopíme na ten servírovací talíř (aby dort nestál přímo na talíři, ale na papíru). Ze shora dortu stáhneme pečící papír, na kterém jsme dort pekli.
4. Boky a horní stranu dortu potřeme marmeládou. Marcipán chvíli prohněteme, aby změkl, a na pracovní desce posypané moučkovým cukrem vyválíme z marcipánu plát o průměru asi 35 cm. Plát opatrně položíme na korpus tak, aby byl dort marcipánem celý zakrytý (i boky). Přebytečný marcipán dole u talíře rádýlkem odkrojíme a podle libosti ponecháme na ozdobu.
5. Polevu vymačkáme do misky, přidáme Omegu a ve vodní lázni rozpustíme. Polevu nalijeme na marcipán a pečlivě rozetřeme po celém marcipánu (na bocích polevu roztíráme peroutkou). Necháme ztuhnout, přebytečnou polevu odkrojíme nožem a z talíře vytáhneme přestřižený pečící papír (ten jsme tam měli, abychom neměli špinavý servírovací talíř).
6. Dort uchováváme zabalený např.v alobalu – vydrží déle vláčný.

TIP: Z okrájeného marcipánu vyrobíme různé ozdoby (kolečka, srdíčka, růžičky, proužky) a poskládáme je na neztuhlou polevu.

JAK TO VZNIKLO? W.A.Mozart rád mlsal a často cestoval. Cukráři pro něj vyvinuli speciální „Mozartův cestovní dort“ tajného složení, který vozil Mozart s sebou ve speciální krabičce. Tento unikátní dort vydržel šest týdnů vláčný. My jsme pro Vás vyvinuli sice dort „necestovní“ s běžnou trvanlivostí, ale velmi blízký Mozartově oblíbené chuti. Originální „Mozartův cestovní dort“ můžete ještě dnes ochutnat nebo jako suvenýr pořídit v Rakousku v St.Gilgen.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2019
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.