Kuře s kokosovou omáčkou a se sambalem

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Suroviny:
  • kuřete na nakrájeného na porce 1 ks
  • stroužky česneku 3
  • mletého koriandru 0,5 lžičky
  • pepře 0,5 lžičky
  • lavu (galgan) - nahradíme odenkem nastrouhaného zázvoru 0,5 lžičky
  • listy ´´salamu´´ - nahradíme 1 bobkovým listem 2
  • listy citroníku - nahradíme citrónovou kůrou 3
  • stonek citrónové trávy nebo lžíce ´´sereh prášku´´ - (sušená drcená citrónová tráva), nahradíme citrónovou kůrou 1
  • kuřecí vývar
  • litru kokosového mléka 0,5
  • sůl
  • olej na smažení
  • Příloha: rýže

Postup

1 Postup přípravy:
2 Na pánvi lehce osmahneme cibuli, česnek a ostatní koření a přidáme tam rozporcované kuře. Po chvíli podlijeme trochou vody nebo kuřecím vývarem např. z drůbků a dusíme až maso pustí šťávu. Zalijeme kokosovým mlékem a stále mícháme, aby se mléko nesrazilo až do okamžiku, kdy omáčka započne vřít. Necháme mírně povařit až maso změkne. Dochutíme do červena osmaženou cibulkou. Podáváme s rýži a sambalem.
3 Poznámky DDK:
4 Sambal - je neodmyslitelným doplňkem většiny indonéských jídel. Připravuje se na dřevěných kulatých a plýtkých miskách s rovným dnem. Suroviny se trpělivě rozmačkávají houpavým pohybem tj. roztíráním pomocí dřevěné nebo kamenné fajfkovitě zahnuté paličky. Sambal v indonéské kuchyni nahrazuje naši hořčici, křen, kysané okurky a stupňuje chuť a vůni rýže, zeleniny i masa. V ústech pálí jako oheň, ale každý se k němu vrací a stává se na něm téměř ´´závislý´´. Jeho základem je chilli papričky, cayenský pepř, sardelová pasta aj. suroviny jak bude patrno z následujících příkladů:
5 Sambal z arašídů: - 60 až 120 g arašídů, 0,25 lžičky sardelové pasty,1 paprička chilli ne-bo 0,5 lžičky kayenského pepře, 0,5 listu bazalky, trochu cukru, sůl. Arašídy osmažíme v oleji a rozetřeme nebo rozmixujeme je s přísadami.
6 Sambal se sojovou omáčkou (´´sambal kecab´´):
7 2 papričky chilli, 100 ml sojové omáčky, 1 velká cibule, šťáva z 0,5 citronu . Všechny složky rozmixujeme nebo ještě lépe ručně zpracujeme na jemnou pastu.
8 Podává se k osmažené rýži.
9 Rybí sambal (´´sambal terasi´´): - 2 lžíce cayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty a nebo pasty z krevet, šťáva z 0,5 citrónu. Do jemné pasty nakonec vmícháme citrónovou šťávu a necháme ji rozležet.
10 Kokosový sambal (´´sambal kelapa´´): - 120 g zvlhčené kokosové moučky, 1 čerstvá paprika chilli nebo 0,5 lžičky cayenského pepře, 0,25 lžičky sardelové pasty, 1 list bazalky, trocha citrónové šťávy, malá špetka cukru, lžičky cibule, i malý stroužek česneku, sůl. Cibuli jemně nakrájíme, česnek rozetřeme, bazalku nasekáme. Všechny složky promícháme a necháme odležet.
11 Další informace také najdeme v kuchařském lexikonu pod příslušným heslem sambal.
12 Kokosové mléko - připravíme, když šálek strouhaného kokosu přelijeme trochou horké vody (100 ml) a po 5 minutách vymačkáme přes cedník. Podrobnosti jsou uvedeny v předpisu DDK v kapitole ´´Bylinky a koření´´ nazvaném ´´Příprava kokosového mléka´´ této kuchařky. Kokosové mléko můžeme koupit také v plechovkách nebo krabičkách v supermarketech

Mohlo by Vás zajímat

Pečená kuřecí křidýlka
Křidýlka podle potřeby očistíme a důkladně omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli rozčtvrtíme a česnek nakrájíme na plátky. Do pekáče nask...
 · 01:30
Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku
1) Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete napíchat pod kůži, aby lépe d...
 · 01:40
Ananasové kuře
1. Kuřecí stehna omyjeme, potřeme chili kořením a obalíme v hl.mouce. 2. Stehna opečeme na margarinu do hněda. 3. Necháme odkapat ananas. 4. K...
 · 00:40
Kuře podle Petra Novotného - kuřohus
Naporcované kuře nebo kuřecí stehna oboustranně silně osolíme a okmínujeme, dáme do pekáče, přelijeme vodou, uzavřeme a pečeme 25 minut na 200oC....
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...