
Hubovec, vánoční jídlo z Podkrkonoší
SUROVINY
Krupice
1 l mléko
hrst sušených hub
0,5 0,75 kg vepřového masa
4 žemle nebo rohlíky
cibule velká
pepř
sůl
utřený česnek
nové koření tlučené
badián tlučený
2 hřebíčky
kmín
muškátový oříšek strouhaný
2-3 syrová vejce
1 l mléko
hrst sušených hub
0,5 0,75 kg vepřového masa
4 žemle nebo rohlíky
cibule velká
pepř
sůl
utřený česnek
nové koření tlučené
badián tlučený
2 hřebíčky
kmín
muškátový oříšek strouhaný
2-3 syrová vejce
POSTUP
Uvaříme hustou krupicovou kaši z 0,5 - 0,75 l mléka. Dobře uvaříme asi 2 hrstě sušených hub (necháme je předem asi na
1 hod. v mléce nabobtnat), scedíme je a pomeleme. Vodu z hub schováme.Upečeme asi 0,25 - 0,75 kg vepřového prorostlého masa, nejlépe z krkovičky. Pokrájíme je na menší kostky a pečeme je v pekáči, ve kterém se bude péci hubovec. (Je-li masa málo, upečeme je v pekáčku menším).Na drobné kostičky pokrájíme
3-4 žemle nebo rohlíky. Do zlatova osmažíme větší krájenou cibuli. Kaši, rohlíky, houby, maso na míse smícháme a přidáme: osmaženou cibulku, pepř mletý, sůl, utřený česnek, nové koření tlučené, badián tlučený, 2 hřebíčky, kmín - vše tlučené v hmoždíři, maličko strouhaného muškátového oříšku, 2-3 syrová vejce.Vše dobře promícháme a přidáme tolik vody z hub, aby byla zahoustlá kaše, rozetřeme ji na pekáč na vypečené sádlo, povrch uhladíme a v troubě pečeme z počátku při menším ohni, ke konci prudčeji (aby byla pěkná kůrka), v celku asi 0,75 hodiny pečeme. Hubovec se může připravit den předem a upéct až na večeři. Zbude-li, může se jíst studený nebo ve vodní lázni ohřátý.
Velmi dobré.
1 hod. v mléce nabobtnat), scedíme je a pomeleme. Vodu z hub schováme.Upečeme asi 0,25 - 0,75 kg vepřového prorostlého masa, nejlépe z krkovičky. Pokrájíme je na menší kostky a pečeme je v pekáči, ve kterém se bude péci hubovec. (Je-li masa málo, upečeme je v pekáčku menším).Na drobné kostičky pokrájíme
3-4 žemle nebo rohlíky. Do zlatova osmažíme větší krájenou cibuli. Kaši, rohlíky, houby, maso na míse smícháme a přidáme: osmaženou cibulku, pepř mletý, sůl, utřený česnek, nové koření tlučené, badián tlučený, 2 hřebíčky, kmín - vše tlučené v hmoždíři, maličko strouhaného muškátového oříšku, 2-3 syrová vejce.Vše dobře promícháme a přidáme tolik vody z hub, aby byla zahoustlá kaše, rozetřeme ji na pekáč na vypečené sádlo, povrch uhladíme a v troubě pečeme z počátku při menším ohni, ke konci prudčeji (aby byla pěkná kůrka), v celku asi 0,75 hodiny pečeme. Hubovec se může připravit den předem a upéct až na večeři. Zbude-li, může se jíst studený nebo ve vodní lázni ohřátý.
Velmi dobré.
Recept "Hubovec, vánoční jídlo z Podkrk..." porušuje má autorská práva.
KOMENTÁŘE

Nový komentář

Eugen Letý © 2004 - 2019
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.