Pihouše

0 hodnocení00:45
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Materiál:
  • Jedno balení listového těsta
  • na plátky pokrájené šunky ( nebo jiné uzeniny) 15 dkg
  • sýru Eidam, nebo podobný druh v celku 15 dkg
  • červené kapie, ( i sterilované) 2 ks
  • stroužky česneku 4
  • čerstvých, nebo odpovídající množství zamražených, nebo sušených hub 20 dkg
  • vajíčka od slepičky 2
  • nať petrželky, pokud roste
  • provensálské koření
  • sůl

Postup

1 Příprava:
2 - Čerstvé, nebo mražené houby pokrájej na drobno, stříkni solí a vydus z nich vodu. Pokud použiješ houby sušené, povař je cca 10 minut v mírně osolené vodě a okapané též posekej na drobno.
3 - Těsto rozděl na dvě části a postupně z nich vyválej placku, o něco málo silnější, než na klasický závin.
4 - Vyválené těsto pokryj plátky uzeniny, posyp směsí nahrubo postrouhaného sýru, hub, posekané kapie, česneku a petrželky. Posyp provensálským kořením.
5 - Zabal jako klasický závin, ale tak, aby vzniklá roláda měla spíše kruhový průřez, jako trubka. Poslední závit potři rozšlehanými vajíčky, aby se přilepil. A teď přijde ta změna:
6 - Ze vzniklého závinu nakrájej mokrým nožem plátky, silné asi dva centimetry. Narovnej je na vymaštěný plech ( nebo na pečící pergamen), přičemž dbej, aby každý kousek byl mastný ze všech stran. Taktéž potři každý kousek z vrchu a po obvodu rozšlehanými a mírně osolenými vajíčky a plech zasuň do předehřáté trouby.
7 - Upeč při nastavení termostatu na 180 - 200?C do zlatavé barvy a servíruj ( lépe po vychladnutí) s jiskrou sebevědomí v oku

Poznámka

Tak, a teď se budu hrdit. Výraz „ Pihouš “ je můj a vznikl složením tří slov: Pizza - houby - štrůdl. Jak jistě poznáš, rychlé pohoštění, připravené dle následujícího receptu je něco mezi pizzou a štrůdlem , česky zvaným závin, nebo krajově, v Jizer