Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Hovězí maso > Hospodský guláš podle Zdeňka Polreicha- základní
 

Hospodský guláš podle Zdeňka Polreicha- základní

Hospodský guláš podle Zdeňka Polreicha- základní
 
  • přidat obrázek ...
 
****
Počet zobrazení
66622x
Autor: neuveden

SUROVINY

hovězí maso, nejlépe kližka
cibule
tuk
paprika koření
pepř
sůl
rajský protlak
worcesterská omáčka
mouka na zahuštění

POSTUP

MASO - na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední - plec nebo krk. Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho druhu, nejlépe z jednoho kusu masa, jen tak si zajistíte jednotnou chuť.
CIBULE - stačí obyčejná, důležité je až to, co s ní provedete. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo je pak moc sladké, lepší je dvakrát víc masa než cibule.
TUK - při přípravě s ním nešetřete, Přebytečný tuk můžete vždycky slít.
DOCHUCOVADLA - h lavně to s nimi nepřežeňte! Nepotřebujete nic víc než sůl, černý pepř, trochu protlaku a případně trochu worcesterské omáčky.

Cibuli rozkrájejte nejdřív vertikálně na čtvrtky a pak na kostičky, není třeba úplně na jemno, ale platí,že čím větší plocha, tím více silice a tedy chuti. Nejdůležitější ale je, aby kousky byly stejně velké - jen pak se všechny orestují stejnoměrně. Tuk pořádně rozpalte, je důležité, aby se cibule celou dobu spíš smažila než jen opékala. Jakmile se začne zabarvovat, už ji pořád míchejte a hlídejte. Největší umění je vystihnout ten okamžik, kdy je cibule tak akorát.Potřebujete, aby měla světle hnědou barvu - jako ta, která se dává na knedlíky. Správná chvíle nastává, jakmile cibule začne "jezdit" po kastrolu, "chrastit" a trochu ztvrdne. Pokud jste zazmatkovali a cibuli připálili,zalijte ji trochou vody, odstavte a zakryjte. Připálená cibule obarví vodu a ta pak zpětně dobarví zbytek cibule. Jestli se ale cibule vyloženě spálila, nedá se dělat nic jiného, než začít s novou dávkou.
Těsně před závěrem k cibuli přidejte trochu protlaku a papriky - na kilo masa stačí jedna lžičlka, paprika nemá v jídle skřípat mezi zuby - a trochu směs podlijte, jakmile se základ trochu zavařil, vhoďte do něj maso a už jen trpělivě duste: příprava poctivého guláše vyžaduje určitě hodinu a půl. Podlévejte jen minimálně, maso by nemělo být zalité, ale pomalu se dusit, "pobublávat" ve vlastní šťávě. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zaprašte pokrm jednou nebo dvěma lžičkami mouky, trochu podlijte, znovu přiveďte k varu a vařte do měkka.
Ochutnávejte, zahušťujte a dochucujte průběžně. Tohle zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, abyste ji pořád dolaďovali. Solí, pepřem, možná lžící worcesterské omáčky... Úplně na závěr už správné dochucení trefíte těžko. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. A určitě se vyhněte závěrečnému zahušťování moukou - tím určitě ničemu nepomůžete.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE


Daniela
11.11.2012 07:54:36

Do správného českého guláše nepatří worčester!To je pěkná pí...ina,naše babky ho určitě v kuchyni neměli

zdravím Daniela


mira
14.01.2013 00:04:40

Bez česneku a majoránky není český guláš. Hlavně, že nemáš rád dochucovadla a cpeš tam worcester. V dobré vesnické hospodě ti to hodí na hlavu. Dělej radši z těch drahých surovin a neser se do věcí, které neumíš.


26.10.2014 15:51:19

Worcestrová omáčka je tekuté koření tmavě hnědé barvy s delší trvanlivostí. Omáčka má charakteristické aroma. Do Československa se dováželo kolem roku 1925 jako anglické omáčkové koření Worcester-Shire-sauce.[1] V Anglii vznikla tato kořenící omáčka o 100 let dříve.  


ilonakoutova
16.11.2014 13:37:42

ahoj


Matěj
29.12.2016 15:34:32
100 lidí, 100 chutí. Já si třeba dvě tak silně aromatické přísady jako je majoránka a česnek nedokážu v dobrém guláši představit. Já ho dělám podle tohoto receptu, ale nedávám Worcester, cibuli smažím na husím sádle a podlévám vývarem z odřezků a nebo i drůbežím
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2017
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.