Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Hovězí maso > Slavnostní guláš
 

Slavnostní guláš

Slavnostní guláš
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Počet porcí
4
Počet zobrazení
1253x
Autor: neuveden

SUROVINY

10 kg maso (hovězí kližka apod.)
5 kg cibule
1,5 kg sádlo
200 g paprika sladká
50 g paprika pálivá
20 g kmín drcený
20 g pepř mletý
300 g česnek
20 g majoránka
500 g rajčatový protlak
100 g sůl
1 kg mouka hladká
500 červené víno
1 kg cibule na posypání
15 litrů vývaru z kostí
15 Na
5 kg kostí
Koření:
celý pepř
celé nové koření
bobkový list
muškátový oříšek
Zelenina:
1 velký celer
0,25 kg petržele
0,25 kg mrkve
3 cibule
5 balíčků kostek zlatého hovězího bujónu
100 g sůl

POSTUP

Příprava vývaru předem: Z 5 kg hovězích kostí, vložených do studené vody, uvaříme vývar (asi 15 litrů), vaříme nejméně 2 hodiny na mírném ohni. Do vody vložíme také všechny uvedené přísady uvedené pro vývar. K celé přípravě přistupujeme samozřejmě s láskou, odpovědně a pokud možno střízliví. Všude již vládne pohoda, tak se pustíme do vlastního vaření: Maso (hovězí kližka) pečlivě odblaníme a nakrájíme na středně velké kostky. Na polovině sádla prudce osmahneme cibuli, když se začne připalovat, sádlo postupně přidáváme. Až cibule zesklovatí, přidáme polovinu prolisovaného česneku a po chvíli červenou papriku sladkou a malé základní množství pálivé papriky. Po rozmíchání přidáme maso, kmín, a mletý pepř a teprve až maso osmahneme přidáme sůl. Maso dusíme co nejdéle bez podlévání a další hodinu vaříme jen s minimálním podléváním horkým vývarem. A hlavně to musíme hlídat nikam nechodit, nebrat telefony, nekoukat se ven z okna, a to ani po hezkých sousedkách. . . . . ono se to lehce řekne, ale to odříkání je bolestné, ale každopádně nutné!! Až začne maso měknout, přidáme rajský protlak, zbytek lisovaného česneku, červené víno a majoránku rozemnutou mezi dlaněmi. Po krátkém převaření je třeba guláš vychladit a uložit do druhého dne ve studené místnosti. V následujících hodinách ještě několikrát gulášem zamícháme, aby se na povrchu nevytvořil uzavřený tukový příkrov. Druhý den se už těšíme a tak: Guláš pomalu ohřejeme a přidáme ve studeném vývaru rozšlehanou mouku na zahuštění. Po zralé úvaze a provedení dechové zkoušky na alkohol s negativním výsledkem u všech přítomných přidáme eventuálně ještě další ostřejší koření nebo takřka by se mohlo říci - ``páliviny``. Podávání: Na stůl dáme jako přílohu krajíčky čerstvého chleba a pro zájemce pak na plátky nakrájenou cibuli a jemně nasekané feferónky. Chuť na studené pivo přijde sama, ale musíme předem někoho zavčas pro ně se džbánkem poslat. Džbánek nezapomeneme vychladit, vypláchnutím studenou vodou, kterou tam necháme a zalijeme s ní až před vstupem do hospody panu hostinskému trávník nebo květiny a to v okamžiku, když už pro nás roztáčí pípu.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2018
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.