Švédské masové kuličky Köttbullar

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • mletého hovězího masa (nebo směs hovězí a vepřové) 1 kg
  • odpovídající množství soli
  • větší špetka jemně mletého pepře
  • větší jemně nasekaná cibule 1
  • čajové lžičky škrobu (Solamyl či Maizena) 2
  • vařené strouhané brambory (4-5 ks)
  • chlebová strouhanka (1 plná dlaň stačí)
  • ančovičky (nejsou-li, dobrá sardelová pasta v zastoupení) 3
  • žloutky 3
  • litru šlehačky 1
  • na smažení olej (pečící papír nám však postačí ;)
  • NA OMÁČKU
  • trochu hovězího vývaru nebo vývaru z bujónové kostky
  • smetany 200 ml
  • NAPROSTO NEZBYTNÉ jsou BRUSINKY

Postup

1 Smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, cibulí, jemně nasekanými ančovičkami a škrobem. Přidáme jemně mleté hovězí maso a za pomoci žloutků a smetany, chlebové strouhanky (ideálně z tmavého chleba) propracujeme prsty ve tvárnou hmotu pro tvoření pravých švédských masových kuliček (držte se průměru 2,5 cm).
2 Nyní máme několik možností, jak pokračovat dál. Můžeme masové kuličky osmažit na pánvi v oleji. Nebo velký plech vyložit pečícím papírem a kuličky upéct v horké troubě! Což je naprosto báječný způsob a dělám to tak docela často. Upečou se všechny najednou a nejsou mastné. Takové kuličky jsou potom dobré na party a podávat k nim můžeme např. jenom salát, pikantní dip, pečivo. Možností je bezpočet. Ale vrátím se k tomu kompletnímu pokrmu s omáčkou, kterou ještě musíme vytvořit, pokud chceme originál pana Kamprada.
3 Pokud nám jde i o omáčku, je vhodné použít zapékací mísu a kuličky naskládat jednu vedle druhé do mísy, kterou lehce zakápneme olivovým olejem. Vložíme do horké trouby rozpálené na 200 °C a za necelých 30 minut je hotovo.
4 Maso pustilo šťávu, kterou budeme potřebovat na omáčku. Máme-li hovězí vývar, rozředíme šťávu právě tímto vývarem. Nemáme-li, pomůže nám bujónová kostka. Nejprve vyndáme opečené maso a uložíme ho tak, aby vydrželo teplé. Společně prošleháme v zapékací míse a přidáme smetanu. Osolíme nebo ještě lépe přidáme rozmačkanou ančovičku. Lžička hořčice umí takovou omáčku taky báječně doladit. Naskládáme do mísy s omáčkou znovu všechny opečené masové koule a šoupneme ještě na chvilku do horké trouby, aby se pokrm prohřál a mísa nám vydržela dlouho horká. Teplotu snížíme, protože smetanová omáčka si v žáru moc nelibuje a mohla by se srazit. Chvilka v horké troubě jí však neublíží. Na stůl servírujeme rovnou v míse.
5 Co k takovému jídlu podávat jako přílohu? Vařené brambory nebo když přivřeme očko, můžeme si dopřát opečené bramborové kostky nebo hranolky.

Mohlo by Vás zajímat

Játrové knedlíčky na kyselém zelí
1. Játra, maso a housky nakrájíme na kostičky a jemně umeleme. 2. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na másle podusíme do sklov...
 · 
Česká svíčková na smetaně.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světlehněda. Maso vyjmeme a ...
 · 
Mäsové guľky vo vínovej omáčke
Mlieko nalejeme do misy, pridáme strúhanku a máčame 30 minút. Na panvici roztopíme polovicu masla so 4 lyžicami oleja. Huby pražíme 4 minúty, pot...
 ·  · 03:20 · 
Babiččiny závitky
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a...
 ·  · 03:20 ·  · 01:15
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...