Jablkový koláč piškotový, obrácený vzhůru nohama

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • vejce 3
  • pouhých cukru 90 g
  • jen 50 g polohrubé mouky
  • větší jablka 4
  • jemně strouhané housky 8 lžic
  • rozpuštěného másla 4 lžíce
  • cukru (použila jsem třtinový) 4 lžíce
  • mletá skořice
  • citrónová kůra
  • rumu, která ovšem není nutná (použila jsem kapku Calvadosu) 1 lžíce

Postup

1 Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou, zakápneme rozpuštěným máslem (že se nám to poctivé máslo potvora v posledních dnech zdražilo, co? - nic naplat, bez dobrého másla se dobře neuvaří - je třeba do něj investovat). Zapomeňte na to, že Hera je prý sestra másla :-) Máslo nemá sourozence!
2 Poklademe tenčími plátky oloupaných a odjádřených jablek, posypeme cukrem se skořicí a přistrouhneme trochu čerstvé citrónové kůry. Rozhodneme-li se pro alkohol, je chvíle přidat několik kapek doporučovaného rumu, nebo ještě lépe Calvadosu!
3 Pustíme se do přípravy piškotového těsta. Na pomoc si vezmeme ruční šlehač. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v míse s cukrem. Po částech přidáváme mouku a pevně ušlehaný bílkový sníh. Tímto piškotovým těstem překryjeme jablka jako duchnou z jemného peří a vložíme do dveří rozehřáté trouby.
4 Pečeme zvolna při teplotě 170 °C, zvědavě troubu neotevíráme, aby nám piškot neklesl na dno koláče. Necháme ho pěkně vyběhnout a na povrchu chytit zlatě propečenou barvu. 30 minut nám na to stačí. Po upečení vyjmeme z trouby, necháme chvilku prochladnout a potom obrátíme na velkou koláčovou mísu. Při vyklápění koláče z plechu nepoužijeme hrubé násilí :-) Stačí obyčejný příborový nůž s kulatou špičkou (obřízneme piškotové kraje a snadno se tím koláč uvolní). Překlopíme formu velkým talířem a celé dílo převrátíme hezky vzhůru nohama. Když forma nejde z koláče odebrat, na pomoc přizveme kouzlo fyzikálních zákonů. Položíme studenou utěrku na dno koláčové formy a necháme horkost pod teplým plechem zkondenzovat. To by v tom byl čert, aby i po této proceduře voňavý koláč nevykulil svá jablečná očka. Tečka. Vy si s tím snadno poradíte :-)

Mohlo by Vás zajímat

Jablečný koláč s drobenkou
1. Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek. Z mouky, kvásku, cukru, soli, změklého másla a vajec vypracujeme těsto a necháme na teplém...
 · 00:20
Snadný borůvkový koláč pro náročné
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. D...
Tříbarevný koláč od Kajdy
1. Mouku smícháme s kakaem, cukrem a kypřícím práškem. Rozdrobíme do ní máslo a přidáme vejce a vodu. Na válu vypracujeme první těsto, které rozp...
Švestkový koláč s drobenkou
Postup přípravy: Utřeme tuk, vejce a cukr, přilejeme mléko, přidáme vanilkový cukr a mouku s pudinkem a práškem do pečiva, promícháme a rozetřeme...
 · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...