Lángos - základní recept na maďarské langoše

0 hodnocení01:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porcí

  • Suroviny:
  • horkých moučných brambor, uvařených ve slupce 150 g
  • čerstvých kvasnic 30 g
  • lžíce práškového cukru 3
  • (1,6667) šálku mléka 400 ml
  • (3,3333 šálku) mouky 400 g
  • lžíce oleje 3,5
  • sůl
  • olej na smažení (fritování)

Postup

1 Postup přípravy:
2 Kvasnice a cukr rozpustíme ve 100 ml (0,5 šálku) vlažného mléka. Směs necháme na teplém místě asi během 10 minut vzejít na kvásek.
3 Mezitím oloupeme brambory a ještě horké je rozmačkáme na kaši.
4 Do mísy prosijeme mouku, do středu hromádky uděláme dolík a nalijeme sem zbytek vlažného mléka a vzejítý kvásek. Ještě přidáme brambory, olej a pak usilovně hněteme až vznikne hladké těsto. Během hnětení těsto malinko posolíme.
5 Vypracované těsto poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místě.
6 Počkáme až těsto asi během jedné hodiny nakyne na dvojnásobný objem.
7 Do hlubší pánve nalijeme olej, aby jeho vrstva byla asi 6 cm silná. Pak z těstá odtrháváme kousky, vytvoříme vždy placku asi 2 cm silnou.
8 Placku fritujeme v horkém oleji (pozor! - pánev nezakrýváme!) dozlatova. Pak ji obrátíme a usmažíme ještě z druhé strany a dochutíme solí.
9 Podáváme horké, tak lángos chutná nejlépe. Porce můžeme ještě ochutit kyselou smetanou a potřít česnekem. Budou delikátní.
10 Poznámka DDK:
11 Oblíbené obměny základního receptu:
12 Lángos s čerstvým koprem - zploštíme těsto v ruce dlaní a posypeme povrch jemně nasekaným čerstvým koprem. Přehneme na poloviny, vytáhneme okraje opět do kulatého tvaru a usmažíme v oleji.
13 Lángos s brynzou - vytvoříme malinko tlustší placku, do jejího středu nadrobíme kousky brynzy velikosti ořechu, pak přeložíme na poloviny a usmažíme v oleji.
14 Lángos s čerstvým koprem a brynzou - brynzu ochutíme smícháním s čerstvě nasekaným koprem a pokračujeme jako při předchozím způsobu.
15 Lángos s uzeným masem, varianta I - uvařené nebo syrové uzené maso z kýty umeleme, smícháme s kyselou smetanou. Do středu placky umístíme 1-2 lžičky této směsi, přehneme napůl a usmažíme.
16 Lángos s uzeným masem, varianta II - v základní receptu nahradíme mléko vývarem po uzeném mase. Domácí uzené maso bývá hodně slané, proto ho nezapomeneme před vařením důkladně vymáčet v tekoucí vodě, aby nebyl vývar příliš slaný. Přímo do těsta zapracujeme malé množství nasekaného uzeného masa.
17 Lángos se zelím s flíčky - na másle (2 lžíce) zkaramelizujeme trošku cukru (0,5 lžičky), přidáme nakrájené bílé zelí (500 g) a spolu osmahneme a dobře ochutíme pepřem (0,5 lžičky). Do zelí zamícháme uvařené flíčky (200 g). Směs nazývanou"káposztás kocka" naneseme na placku, kterou přehneme napůl a opět usmažíme v oleji.

Mohlo by Vás zajímat

Tartaletky s kozím sýrem
listové těsto rozválíme na vále na plát asi 5 mm silný. Potom z něj vykrojíme 12 koleček. Musí být o něco větší než kolečka sýra. Plech vyložíme...
 · 00:25 · 
Langoš i na uskladnění
Příprava: Nejprve si udělejte kvásek z droždí a mléka. Poté do něj přidejte ostatní přísady, smíchejte a nechte vykynout. Z vykynutého těsta odd...
 · 00:45
Langoše 3.
Zpracovat, 5 hodin nechat uležet(kynout), vyválet na 1 cm a smažit. Potírat olejem s česnekem.
 · 00:50 · 
Langoše od slovenské babičky
Kváskem zaděláme těsto. Do skoro hotového těsta přidáme olej. Dáme do mikrotenové tašky dolů do lednice (hodně nabyde!) do druhého dne. P...
 · 00:05
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...