Langoše naslano i nasladko

Langoše naslano i nasladko
0 hodnocení01:05
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • POTŘEBUJETE:
  • hladké mouky 500 g
  • droždí 30 g
  • – 300ml mléka 250
  • špetku soli
  • kostku cukru 1
  • olej na smažení
  • na závěrečné ochucení kečup
  • nebo strouhaný eidam, česnek
  • povidla..

Postup

1 1. PŘIPRAVTE KVÁSEK
2 Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100ml mléka. Dejte vzejít kvásek. Jakmile se začnou dělat velké bubliny, můžete pokračovat.
3 2. VYPRACUJTE TĚSTO
4 K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Hotovo
5 máte ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí.
6 3. SMAŽTE POOBOU STRANÁCH
7 Tvarujte z těsta malé bochánky a nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly a marmeládou.
8 Jak vyzrát na kvásek
9 Nepatříte v kuchyni zrovna k mistrům a jsou pokrmy, jejichž přípravy se zříkáte už předem? Je-li tomu tak, pak se jistě bojíte kynutých těst. Ale na kvásek a na to, jak se vyhnout neúspěchu, se dá lehce vyzrát.
10 Stačí málo: balíček droždí, lžíce nebo kostka cukru, hrneček vlažného mléka a lžíce libovolné mouky. Vše smíchejte ve větším hrnku nebo misce a nechte 10 až 15 minut odstát na teplém místě.
11 Pak zkontrolujte, jestli má kvásek velké bubliny a voní po kvasnicích. Ano? Tak jste byli úspěšní. A k úspěchu pomůže i několik rad. Do kvásku nikdy nesmí přijít
12 ani zrnko soli, která kvasinky zabíjí. Důležitá je i teplota mléka – je-li příliš horké, kvasnice by se spařily a nevzešly.
13 Chcete-li pak ovlivnit i rychlost kynutí těsta, postavte ho i se zadělaným kváskem
14 na teplé místo. Hlavně pozor na průvan, proto je nejlepší peřina, trouba nebo sluncem zalité okno. Naopak v lednici těsto sice vykyne pomaleji, ale důkladněji: Zaděláte-li ho třeba večer a přes noc necháte v lednici, výsledkem rannvlažného mléka a lžíce libovolné mouky. Vše smíchejte ve větším hrnku nebo misce a nechte 10 až 15 minut odstát na teplém místě.
15 Pak zkontrolujte, jestli má kvásek velké bubliny a voní po kvasnicích. Ano? Tak jste byli úspěšní. A k úspěchu pomůže i několik rad. Do kvásku nikdy nesmí přijít ani zrnko soli, která kvasinky zabíjí. Důležitá je i teplota mléka – je-li příliš horké, kvasnice by se spařily a nevzešly. Chcete-li pak ovlivnit i rychlost kynutí těsta,
16 postavte ho i se zadělaným kváskem na teplé místo. Hlavně pozor
17 na průvan, proto je nejlepší peřina, trouba nebo sluncem zalité okno.
18 Naopak v lednici těsto sice vykyne pomaleji, ale důkladněji: Zaděláte- li ho třeba večer a přes noc necháte v lednici, výsledkem ranního snažení bude krásně nadýchané pečivo.

Mohlo by Vás zajímat

Tartaletky s kozím sýrem
listové těsto rozválíme na vále na plát asi 5 mm silný. Potom z něj vykrojíme 12 koleček. Musí být o něco větší než kolečka sýra. Plech vyložíme...
 · 00:25 · 
Langoše 3.
Zpracovat, 5 hodin nechat uležet(kynout), vyválet na 1 cm a smažit. Potírat olejem s česnekem.
 · 00:50 · 
Langoš i na uskladnění
Příprava: Nejprve si udělejte kvásek z droždí a mléka. Poté do něj přidejte ostatní přísady, smíchejte a nechte vykynout. Z vykynutého těsta odd...
 · 00:45
Langoše od slovenské babičky
Kváskem zaděláme těsto. Do skoro hotového těsta přidáme olej. Dáme do mikrotenové tašky dolů do lednice (hodně nabyde!) do druhého dne. P...
 · 00:05
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...