Čočka s lososem po francouzsku

Čočka s lososem po francouzsku
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • čočky, nejlépe ¨du Puy¨ 225 g
  • dobrého olivového oleje + víc na lososa 4 lžíce
  • střední cibule posekané 2
  • středné pórky, pouze bílá část a světle zelená 2
  • tymiánu (nebo 0,25 sušeného) 1 lžička
  • hrubé mořské soli 2 lžičky
  • černého pomletého pepře 0,75 lžičky
  • utřeného česneku 1 lžička
  • pokrájené mrkve 3
  • stonky řapíkatého celeru pokrájené 4
  • kuřecího vývaru 370 ml
  • rajské pasty 2 lžíce
  • kvalitního octa z červeného vína 2 lžíce
  • X 200 g filety z lososa, nejlépe ze středu ryby 4
  • cukrový hrášek na podávání + máslo

Postup

1 Příprava:
2 Do ohnivzdorné mísy vložit čočku a zalít ji vařící vodou. Nechat ji stát po 15 minut a potom ji slít.
3 Mezi tím na pánvi rozehřát olej a 10 minut na něm osmažit cibuli, pórek, tymián, sůl a pepř, nebo až cibule zesklovatí. Přidat česnek a smažit o 2 minuty déle. Přidat čočku, celer, mrkev, vývar a rajčatovou pastu. Přikrýt a 20 minut dusit, až je čočka měkká. Přidat ocet a osolit a opepřit podle chuti.
4 Předehřát troubu na 230°C.
5 Suchou pánvičku vhodnou do trouby na 4 minuty rozehřát. Mezi tím potřít obě dvě strany lososa olivovým olejem a jejich maso pořádně osolit a popepřit. Když je pánvička velice horká, tak na ni lososa položit kůží dolů. Snížit teplotu na střední a 2 minuty smažit filé bez pohnutí, do pěkně hněda. Otočit filé a pánvičku vložit do trouby na 5 - 7 minu, nebo až je losos upečený do ¨rare¨ a kůže je krásně křupavá..
6 Na každý talíř navršit čočku a na ni položit lososa. Ihned velice horké podávat s napařeným cukrovým hráškem trochu pokapaným máslem.

Mohlo by Vás zajímat

Čočka s rýží
Uvaříme zvlášť čočku a rýži (asi 1: 1). Na pánvi osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme koření (sůl, pepř, chilli), dále vepřovou konzervu, ...
 · 00:30
Pravý židovský šoulet
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na kostky nakrájené lehce posolené hovězí a lehce osmahneme. Pak přidáme fazole a vše zalij...
Francouzská specialita - Garbure
Příprava: Fazole namočit do druhého dne. Slít je a propláchnout. Vložit je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem, zalít vše vodou, přidat bo...
 · 05:00
Newyorský falafel Ainsleyho Harriotta
kategorie: bezmasá jídla
Cizrnu osušíme a vložíme do mixeru spolu se solí, práškem do pečiva, kmínem, koriandrem, česnekem, petrželkou a citronovou šťávou. Posekáme na je...
 · 05:00 · 00:30 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...