Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Masové omáčky > Pravá svíčková neboli Madeira
 

Pravá svíčková neboli Madeira

Pravá svíčková neboli Madeira
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Počet porcí
2
Časová náročnost
127 min.
Počet zobrazení
650x
Autor: labuznik.com

SUROVINY

mrkev
olivový olej
velké hovězí bifteky z pravé svíčkové
nové koření celé
tymián (naprosto nezbytný!!!!)
hlíva ústřičná
anglická slanina
hovězí kližka na vývar
špetka citrónové kůry
mražené zelené fazolové lusky (ne nakládané)
rajče
Příprava::
bobkový list
cibule
láhev vína Madeira, portského či Kagoru
celer
sůl
máslo
pepř celý
jalovec (naprosto nezbytný!!!!)
petržel
Ingredience::
cukr

POSTUP

Příprava:
Pravá SVÍČKOVÁ se ve skutečnosti dělá úplně jinak, než jak je zvykem v České republice, nicméně skutečný recept je pro většinu obyvatel naší vlasti značným překvapením.
Tak například hned zkraje uvádím, že do svíčkové rozhodně nepatří smetana a knedlíky jsou jako příloha úplně mimo mísu. Svíčková omáčka musí mít velmi temnou barvu - žádná béžová!!! Zde nabízím pravý recept:

Připravíme silný hovězí vývar vařením kližky v neosolené vodě asi hodinu a půl. Kližku vyjmeme a ponecháme na jiné účely (třeba pro pejska). V tomto silném vývaru asi hodinu vaříme nakrájenou kořenovou petržel, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, kousíček citrónové kúry, JALOVEC a TYMIÁN (naprosto nezbytné, jinak to nemá s pravou svíčkovou nic společného!!!). Mezitím na másle osmažíme nahrubo nakrájenou zbylou cibuli, mrkev a celer. Přidáme sůl a dusíme pod pokličkou úplně doměkka - zelenina se musí pod jemným tlakem vařečky úplně rozpadat. Pak začneme postupně přilévat připravený vývar i s kořením a petrželí. Přidáme nakrájené rajče a krájenou hlívu. Průběžně vaříme a doléváme, dokud všechen vývar nevlijeme do směsi. Ještě chvíli vaříme, dokud směs lehce nezhoustne. Přidáme lžičku cukru, směs vychladíme ve vodní lázni a VELMI PEČLIVĚ rozmixujeme (i s kořením!!!) na jemnou omáčku. Teď už by to mělo být dostatečně husté, aniž byste zahušťovali takovými nesmysly jako je mouka nebo jíška.
Vzniklou hnědou omáčku uvedeme za stáleho míchání opět do varu, a přiléváme pomalu velké množství sladkého vína Madeira nebo portského (dobře se však hodí i bulharský Kagor). Můžeme dodatečně dosolit dle potřeby, aby byla chuť vyvážená. Až se vyvaří alkohol, omáčku dáme vychladit.

Podáváme takto:
Velké bifteky z pravé svíčkové naložíme na den a noc do směsi olivového oleje, vína, cukru, soli a pepře. Až se dostaví hosté, osmažíme bifteky na olivovém oleji tak, aby byly křupavé na povrchu a uvnitř měly šťavnaté růžové jádro. Bifteky pak každému hostu nakrájíme ostrým ozubeným nožem na 10 tenkých plátků, polijeme horkou omáčkou a jako přílohu přidáme zelené fazolové lusky osmažené s kousíčky anglické slaniny (připravíme je ze zmrazených, nikoliv z naložených, aby byly křupavé). Omáčka by měla mít lahodnou omamnou chuť, která se vpíjí do patra a vyvolává v hodovníkovi závratnou rozkoš, z níž se téměr točí hlava.

Jelikož se jedná o poměrně náročný projekt, doporučuji uvařit omáčky zhruba pět litrů a zmrazit. Kdykoliv má pak přijít host, potrvá příprava krátce - stačí udělat bifteky, přílohu a omáčku rozmrazit a ohřát.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2019
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.