Křehké šátečky

0 hodnocení00:44
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • hladké mouky 500 g
  • másla nebo hery (nebo jiného tuku 250 g
  • se kterým máte zkušenosti)
  • vejce 2
  • kostka droždí(42 g)
  • soli špetka
  • dcl mléka 1
  • l prášek do pečiva
  • l lžička cukru krupice
  • Náplň:
  • různá podle chuti - tuhý džem
  • tvarohová
  • maková
  • ořechová

Postup

1 Postup přípravy: Nejdříve si uděláme z mléka, cukru, droždí a špetky mouky kvásek. Změklý tuk vymícháme s vejci na kašičku, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, sůl a nokonec vlijeme kvásek. Vypracujeme těsto, ale už se nesmí nechat kynout. Těsto vyválíme na placku asi 4 mm vysokou a rádýlkem nakrájíme čtverce nebo čtverečky, podle toho,jak velké šátečky chcete mít. Naplníme a vytvoříme šátečky (rohy ohneme k sobě a stiskneme). Klademe na plech vyložený pečicím papírem a ihned dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Ještě teplé cukrujeme.
2 Tento recept mám od své kamarádky, ta zase od své a ta zase... Tak se o něj dělím s vámi. Jsou moc dobré a prý by i měly dlouho vydržet. Ale kdo ví, u nás dlouho nevydrží.

Mohlo by Vás zajímat

Jablkové šátečky
1. Lžičku vanilkového cukru promícháme s moučkovým cukrem. Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jád-řince a dužinu na řezu lehce posypeme cukrov...
00:50
Paroháče z překládaného těsta
Postup přípravy: Připravíme kynuté těsto jako obvykle. Zpracujeme tukové těsto a dáme je vychladit. Po vykynutí těsto rozválíme, na ně doprostřed...
00:50 · 00:44
Apple pie
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezi...
00:50 · 00:44 · 01:00
Křehké řezy s jahodami a tvarohem
Máslo necháme změknout. Mouku prosejeme se solí na vál, smícháme s máslem, cukrem a vejcem. Vypracujeme tužší hladké těsto, které zabalíme do fol...
00:50 · 00:44 · 01:00 · 00:33
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...