Medový závin - povidlový a jablečný

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • Těsto:
  • g hladké mouky 200
  • g celozrnné žitné mouky 200
  • vejce 3
  • lžíce tekutého medu 3
  • g rozpuštěného másla 60
  • g cukru moučka 100
  • necelá lžíce sody
  • lžíce skořice
  • špetka vanilky
  • mletý hřebíček * Povidlová náplň: povidla
  • rum
  • skořice
  • nasekané vlašské ořechy * Jablečná náplň: nastrouhaná jablka
  • skořice
  • rozinky namočené v rumu
  • vlašské ořechy
  • nastrouhaný perník

Postup

1 Metličkou vyšleháme vejce, med, cukr a rozpuštěné máslo. Přidáme prosátou mouku, sodu a koření. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v ledničce.
2 Těsto rozdělíme na 2 díly. První díl vyválíme na potravinářské fólii (pracovní desku zvlhčíme kapkou vody, aby nám fólie držela na desce), potřeme povidly smíchanými se lžící rumu a skořicí, posypeme nasekanými ořechy, stočíme a pomocí fólie přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Druhý díl těsta vyválíme stejným způsobem, posypeme nastrouhaným perníkem, poklademe jablky, rozinkami, ořechy a posypeme skořicí. Stočíme a přeneseme na plech. Oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 45 minut.

Mohlo by Vás zajímat

Jednoduchá vánoční štola
Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a ko...
Jablkový závin z listového těsta
Z listového těsta vyválime obdélník, který na středu posypeme oloupanými a na plátky nebo nastrouhanými jablky, rozdrcenými piškoty, opranými a o...
Jablkovo-pudinkové koblížky
Postup přípravy: Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Vmícháme zbývající přísady a elektrickým šlehačem hněteme do hl...
 · 00:44
Bratislavský závin
Postup: Do mouky přidáme droždí, cukr a vlažnou smetanu. Přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Poté přidáme rozpuštěné máslo, sůl a ž...
 · 00:44 · 01:10 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...